FABRICA DE BRÂNZETURI CAHUL, UN SUCCES „TOPIT” ÎN DATORII DE MILIOANE. Ce spune ultimul director al întreprinderii
Mâine, 16 decembrie, Consiliul raional Cahul urmează să decidă la ședință soarta de mai departe a Fabricii de Brânzeturi din orășel. Autoritatea publică locală a anunțat anterior că va scoate în vânzare pachetul de 362 247 acțiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 20 lei fiecare acțiune de aceeași clasă cu drept de vot și cu valoarea totală de 7 244 940 lei.
În același timp, Consiliul va împuternici Președintele raionului Cahul să semneze contractul de servicii cu societățile de investiții (brokeri) în conformitate cu Regulamentul privind vânzarea acțiunilor proprietate publică pe piața reglementată, aprobat prin Hotărârea Guvernului.
Întreprinderea avea pe timpuri un nume destul de respectat, iar untul și cașcavalul de Cahul erau cele mai solicitate produse. Fabrica avea o capacitate de prelucrare de 70-80 tone de materie primă în 24 de ore. Aceasta era asigurată de fermele din regiune, iar gama de produse era destul de variată: lapte, chefir, iaurturi, smântână, brânză cu cheag tare, unt, două feluri de cașcaval, livrate pe piața locală. Ba chiar a reușit performanța de a ajunge cu marfa și pe rafturile de la magazinele alimentare din capitală. Avea și 40 de angajați.
Dar perioada de glorie avea să ia sfârșit într-o bună zi.
AGROMEDIA a discutat cu Nicolae Olteanu, ultimul director al fabricii, care a fost numit recent în funcția de Șef Direcție economie și dezvoltare teritorială. Potrivit lui, întreprinderea a fost restructurată în 1994, când a devenit Societatea pe Acțiuni Fabrica de Brânzeturi Cahul.
S-a schimabt doar numele, pentru că utilajul a rămas același – vechi și de pe timpul sovietic.
Noul utilaj, dispărut în gura lupului?
„Au auzit că a fost procurat utilaj nou și pus undeva la păstrare. Ce s-a întâmplat cu el, nimeni nu știe. Mai mult, fabrica urma să fie construită din temelii în alt loc”, ne-a delarat dl Olteanu. Ultimul director a venit în funcție anul trecut, când se prelucrau doar 400 litri de materie primă.
„Agenții economici au refuzat să mai lucreze cu noi din cauza datoriilor. La numirea mea în post acestea se cifrau la peste 5 milioane lei, și toate față de agenții care livrau materia primă. Consiliul raional a alocat o sumă de 2, 5 milioane lei pentru a redresa situația, dar ulterior banii au fost convertiți și transferați în capitalul statutar”, a mai adăugat sursa.
Farbrica are 477 acționari, dar pachetul majoritar, de 87-97%, îl deține Consiliul raional Cahul, motiv din care a vrut să soluționeze situația în care s-a pomenit întreprinderea. Mai nou, primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, a propus ca fabrica să fie transferată la balanța Primăriei cu tot cu datorii, mai ales că și terenurile pe care se află instituția comercială aparțin primăriei.
5 milioane datorie față de agenții economici și 1, 2 milioane față de angajați
„Am auzit, dar nu știu cum ar fi posibil din punct de vedere juridic de transmis acțiunile cu titlu gratuit. Unele bunuri, da, dar pentru pachetul de acțiuni este nevoie de un cadru legal. Acum se caută metode.
Ce să vă spun despre profit… Când am devenit director, am analizat contabilitatea și am văzut că în ultimii patru ani fabrica nu a generat niciun venit, doar pierderi. Și datoriile acumulate față de angajați în ultimii doi ani sunt de 1 milion 200 mii lei. Salariile se mai achitau în măsura posibilităților. În iulie 2020, când am preluat coducerea fabricii, lucrurile mai mergeau cum mai mergeau, dar peste o lună au fost blocate conturile bancare, am fost deconectați de la gaz și energie electrică. Am luptat mult să redresez lucrurile, dar după două luni de activitate istoria s-a repetat”, a subliniat Nicolae Olteanu.
Astfel, din luna mai 2021, Fabrica de Brânzeturi Cahul, una de importanță socio-economică pentru raion, nu mai activează.
„Soluția ideală? Părerea mea – și am discutat și cu Consiliul raional– e nevoie de o investiție majoră, trebuie reutilată. Acționarul majoritar a spus că nu are posibilitatea de a investi. Eu aș sugera un parteneriat public privat, cu un investitor străin, să vină și să investească și să stea cu Consiliul la masa de discuții, să facă un plan de acțiuni, să stabilească obligațiunile ambelor părți. Consiliul ar putea veni cu o sumă mai mică. În perioada cât am fost director au fost mai mulți antreprenori străini care și-au dorit să investească, inclusiv din Germania. Dar se documentau, aflau situația și dispăreau.
Încă ceva: e nevoie să fie redusă și capacitatea de prelucrare a materiei prime, pentru că nu mai avem cantitatea de altădată, când toate fermele din regiune veneau și aprovizionau fabrica. Este cazul să ne restructurăm după condițiile pieței”, a conchis dl Olteanu.
Amintim că proiectul de decizie privind înstrăinarea pachetului majoritar de acțiuni deținut de Consiliul raional Cahul a fost publicat spre consultare pe site-ul consiliului la data de 19 noiembrie 2021, iar consultări publice tradiționale nu au fost desfășurate.
Cei care vor dori să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni al S.A. Fabrica de Brânzeturi Cahul vor trebui să soluționeze și situația cu datoriile față de furnizori și personalul fabricii.
Mâine Consiliul raional Cahul va decide soarta întreprinderii. AGROMEDIA va reveni cu detalii.