FĂRĂ RÂND LA VAMĂ PENTRU PRODUSELE PERISABILE

02 jun 2022
Începând cu ziua de astăzi, camioanele cu produse perisabile vor traversa vama moldovenească în regim prioritar.

Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în urma adresărilor Asociației Moldova Fruct și altor asociații din sectorul agricol și analizei practicilor internaționale în domeniu. Ordinul care prevede mecanismul de facilitare și prioritizare a exportului produselor perisabile și procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă a fost semnat, în comun, de către Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Exportul de produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova va fi prioritizat, iar la trecere va fi utilizată pista AEO, pe care va fi instalat marcajul ”PERISABIL/TRANSPORT PRIORITAR” .

De menționat că inspectorii ANSA, la emiterea certificatelor fitosanitare/sanitar - veterinare pentru mărfurile perisabile stipulate în ordin, vor elibera, pentru fiecare unitate de transport, marcajul „PERISABIL / TRANSPORT PRIORITAR”, și vor înscrie pe marcaj numărul certificatului fitosanitar/sanitar-veterinar, data eliberării și vor aplica ștampila inspectorului ANSA. 
Acest marcaj va fi amplasat pe parbrizul camioanelor care exportă produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova și va servi ca temei de trecere în regim prioritar. 

Am discutat pe parcursul unei luni cu autoritățile să facilităm exportul fructelor ușor perisabile: cireșe, pomușoare, caise. Avem fructe calitative, dar care în procent foarte mic pot fi comercializate pe piața internă, respectiv mergem la export. La moment toată marfa care ajunge și în UE, și în CSI traversează frontiera cu România. Am avut un șir de ședințe pentru a decide cum să fluidizăm traficul astfel ca marfa să ajungă la destinație păstrându-și calitatea, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.

Adițional, autoritățile Republicii Moldova conlucrează cu instituțiile-partenere din România pentru a mări capacitatea de trecere a punctelor vamale de control pentru toate tipurile de mărfuri.

Transportatorii sunt atenționați asupra necesității urmării întocmai a instrucțiunilor personalului Poliției de Frontieră ce conlucrează cu Serviciul Vamal în fluidizarea traficului în zona posturilor vamale. Iar pentru clarificarea situațiilor specifice urmează să contacteze persoanele responsabile din cadrul Serviciului Vamal sau Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
 
Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova
Telefon: +373 (22) 78 88 88
Email: callcenter@customs.gov.md
Linia Verde ANSA: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

FĂRĂ RÂND LA VAMĂ PENTRU PRODUSELE PERISABILE

FĂRĂ RÂND LA VAMĂ PENTRU PRODUSELE PERISABILE

FĂRĂ RÂND LA VAMĂ PENTRU PRODUSELE PERISABILE

loading ...