FERMIER DIN POHOARNA: “E PREMATUR SĂ EVALUĂM PIERDERILE PROVOCATE DE GRINDINĂ”

18 mai 2021

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), subdiviziunile teritoriale, anunță că în urma ploilor torențiale înregistrate în ultima perioadă, agricultorii din mai multe localități au înregistrat prejudicii esențiale. În două localități din raionul Șoldănești au fost distruse terenuri plantate cu mai multe culturi agricole.
 
În satul Pohoarna precipitațiile au afectat 80 ha de porumb, 330 ha de grâu și peste 120 ha de floarea soarelui, iar la Cotiujenii Mari au fost distruse 63 ha de porumb și 34 ha de floarea soarelui. Ploaia a afectat o parte din culturile agricole din localitatea Slobozia – Cremene a raionului Soroca. Aici condițiile meteo nefavorabile au distrus 40 ha de livezi, 95 ha de sfeclă de zahăr, dar și 65 ha de floarea soarelui. Din cauza vântului și a ploii au fost afectate culturi agricole în mai multe localități din raioanele Telenești și Edineț. Comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.
 
Solicitat de AGROMEDIA, dl Gheorghe Strelciuc, fermier din satul Pohoarna, Șoldănești, ne-a comunicat că este prematur pentru a evalua pierderile suportate. El este agricultor din 1980 și deține 1341 ha pe care cultivă grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și fructe. Potrivit antreprenorului, grindina a afectat cel mai mult cultura de floarea soarelui.
 
 “Am suferit pagube, dar azi este prematur să punem pe cântar și să evaluăm pagubele, e imposibil. A trecut ploaia, o parte din terenuri cultivate le-a spălat, vom vedea cu ce am rămas. Celelalte masivuri de hectare le vom reanima. Vom interveni la cultura de grău, există preparate care, odată pplicate, pot salva situația. Încă nu e totul pierdut.  Până acum strigam că nu plouă, dar acum gata, strigăm cât ne ține gura că plouă?!”, ne-a spus fermierul din Pohoarna.  
 
Primarul localității, Andrei Bulat, ne-a relatat că au avut o ședință cu Direcția agricultură și alimentație din raionul Șoldănești, la care au participat fermierii afectați și reprezentanții IGSU.

“Am convenit ca timp de cinci zile să monitorizăm starea culturilor, să vedem în ce stare vor fi după ce vor trece consecintețele grindinei. Acum pe multe câmpuri nici nu avem acces”, a menționat dl Bulat.
 
Ieri strigam că nu plouă, iar azi ne supărăm că plouă…
 
Gheorghe Strelciuc a confirmat că azi a fost vizitat de o comisie de la IGSU, care a luat act de starea de lucruri.
 
“Personal, nu pot numi vreo cifră, nu este corect. Grindina a bătut într-un loc mai mult, în altul mai puțin. Cultura de floarea soarelui are deja patru frunzulițe, sunt și cu două, nu mă grăbesc însă să trag concluzii pripite. Dacă voi utiliza acum agregatele pentru a prelucra terenul afectat, voi scoate cotileți. Trebuie de așteptat să se usuce pământul și să revină la starea de a putea fi prelucrat. Totul depinde de noi, și trebuie să fim gata să facem față la situațiile critice”, a subliniat dl Strelciuc.
 
Fermierul a mai trecut printr-o grindină puternică, în toamna lui 2001, când i-a fost afectată livada și 1580 tone de mere le-a vândut la suc, chiar dacă a avut contract de export cu Rusia și Belarusi.
 
De menționat că cele mai afectate sunt terenurile pe câmp deschis, pentru că cei cu sere și cu livezi dotate cu sisteme antigrindină au fost ocolite de primejdie. Și dl Strelciuc a cultivat cândva tutun în sere, dar a renunțat din mai multe motive, unul dintre fiind lipsa brațelor de muncă.
Optimistul fermier ne-a declarat, pe final de discuție, că “noi am fost obișnuiți să așteptăm ca să ne dea cineva daruri. Este greșit, pentru că Pământul este cel mai mare dar ce ne-a fost lăsat și noi trebuie să avem grijă de el, indiferent de stat și de condițiile meteo care se abat peste noi. Să ne facem meseria de agricultor cu demnitate”.
 
loading ...