https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.29 EUR
18.05 USD
0.24 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

14 apr 2021

Deși a trecut aproape o săptămână de la Declarația lansată de către FNFM și expediată în adresa Internelor, a Executivului și Legislativului, în care Federația condamnă acțiunile MAI în raport cu mai mulți participanți la protestele din anul trecut, toate instituțiile statului tac. Tace MAI-ul, tace Guvernul, și Parlamentul tot tace. 

Contactat de AGROMEDIA, Vasile Mârzenco, directorul executiv al FNFM ne-a declarat că este vorba de un dosar inițiat de MAI, în care au fost comasate destinele a zece fermieri și mecanizatori și care ar putea ajunge chiar la închisoare.

“Colegii noștri sunt acuzați de acțiuni penale, că au comis, în timpul acțiunilor de protest, încălcări grave cu tentă penală, că au ieșit în PMAN cu arme. Pentru ei, din câte se vede, tractoarele înseamnă arme. Fermierii sunt chemați să dea depoziții, li s-a spus chiar să-și angajeze avocați. Organul de anchetă îi sperie cu închisoarea, astfel încercând să bage frica în noi, ca nu cumva să ieșim din nou la proteste”, ne-a declarat în EXCLUSIVITATE dl Mârzenco. 

Amintim că în Declarație scria negru pe alb că, “în  cazul  în  care  autoritățile  statului,  în  special  Ministerul  de  Interne,  nu  va  încetă  să  facă  presiuni  și  urmăriri  asupra  participanților la  protestele  din  2020,  FNF își  rezervă  dreptul în  perioada  următoare,  în pofida situației de urgență  anunțată  în  țară,  să  cheme  toți  fermierii  la  acțiuni  ample  de  protest, în  toiul  campaniei  agricole de primăvară, iar urmările acestor  acțiuni  să și  le  asume  autoritățile statului   care  ignorează  solicitările noastre”. 
 
Unde-i motorina din România?!

Dl Mârzenco ne-a mai comunicat că lucrurile stau la fel de prost și la capitolul motorina din România.

“S-au adunat prin ședințe, au făcut scheme și liste cui și câtă motorină să dea, dar combustibilul din România nici măcar nu a fost adus. Agricultorii nu au când aștepta, a început sezonul lucrărilor de primăvară, cel mai important pentru noi. Natura nu are timp de algoritme și împărțiri”, a adăugat sursa. 

Contactat de portalul nostru, Nichifor Ioncu, șeful Direcţiei administrare rezerve materiale de stat din cadrul Agenției Rezerve Materiale, instituție responsabilă de problema abordată, a confirmat faptul că motorina încă nu a trecut granița în R. Moldova. Potrivit lui, există o procedură care trebuie respectată.

“Din câte cunoaștem, urmează să fie organizată o licitație pentru firmele de transport, care o vor aduce în R. Moldova. Nu putem spune exact ziua, pentru că nu de noi depinde. Noi suntem gata, conform Hotărârii de Guvern, să o recepționăm, dar va fi distribuită de Comisia pentru ajutoare umanitare. Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ioniță, a dat asigurări și în cadrul unei emisiuni TV că motorina promisă va ajunge la fermieri”, a reitarat dl Ioncu. 

Vasile Mârzenco ne-a mai anunțat că MADRM și AIPA nici măcar nu au  de gând să ofere compensații pentru secetă, iar cât privește subsidiile, se dau bani pentru proiecte din anul trecut.

“Subvențiile se dau cu mare scârț. Au fost autorizate plățile, dar Ministerul Finanțelor nu le acordă ajutorul material în măsura autorizațiilor făcute. Credem că aleșii poporului ar trebui să iasă cu un anunț, să ne spună oameni buni, mai așteptați două luni, că acum e pandemie, după care vom soluționa problemele din agricultură. Așa ar fi corect și omenește și noi i-am înțelege. Dar suntem ignorați în cel mai cras mod. Lipsă totală de atitudine față de agricultorii care mențin economia acestui stat”, a accentuat dl Mârzenco.
ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT. Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ
27 jul 2021
MAI MULTE CEREALE, DAR MAI PUȚINĂ CARNE, LAPTE ȘI OUĂ. Statistica despre situația agricolă din anul curent
27 jul 2021
LEVĂNȚICA DIN MOLDOVA „PARFUMEAZĂ” EUROPA. Presa românească despre lavanda de la noi și fermierii care o cultivă
27 jul 2021
PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite. Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”
27 jul 2021

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE

Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

loading ...