FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

14 apr 2021

Deși a trecut aproape o săptămână de la Declarația lansată de către FNFM și expediată în adresa Internelor, a Executivului și Legislativului, în care Federația condamnă acțiunile MAI în raport cu mai mulți participanți la protestele din anul trecut, toate instituțiile statului tac. Tace MAI-ul, tace Guvernul, și Parlamentul tot tace. 

Contactat de AGROMEDIA, Vasile Mârzenco, directorul executiv al FNFM ne-a declarat că este vorba de un dosar inițiat de MAI, în care au fost comasate destinele a zece fermieri și mecanizatori și care ar putea ajunge chiar la închisoare.

“Colegii noștri sunt acuzați de acțiuni penale, că au comis, în timpul acțiunilor de protest, încălcări grave cu tentă penală, că au ieșit în PMAN cu arme. Pentru ei, din câte se vede, tractoarele înseamnă arme. Fermierii sunt chemați să dea depoziții, li s-a spus chiar să-și angajeze avocați. Organul de anchetă îi sperie cu închisoarea, astfel încercând să bage frica în noi, ca nu cumva să ieșim din nou la proteste”, ne-a declarat în EXCLUSIVITATE dl Mârzenco. 

Amintim că în Declarație scria negru pe alb că, “în  cazul  în  care  autoritățile  statului,  în  special  Ministerul  de  Interne,  nu  va  încetă  să  facă  presiuni  și  urmăriri  asupra  participanților la  protestele  din  2020,  FNF își  rezervă  dreptul în  perioada  următoare,  în pofida situației de urgență  anunțată  în  țară,  să  cheme  toți  fermierii  la  acțiuni  ample  de  protest, în  toiul  campaniei  agricole de primăvară, iar urmările acestor  acțiuni  să și  le  asume  autoritățile statului   care  ignorează  solicitările noastre”. 
 
Unde-i motorina din România?!

Dl Mârzenco ne-a mai comunicat că lucrurile stau la fel de prost și la capitolul motorina din România.

“S-au adunat prin ședințe, au făcut scheme și liste cui și câtă motorină să dea, dar combustibilul din România nici măcar nu a fost adus. Agricultorii nu au când aștepta, a început sezonul lucrărilor de primăvară, cel mai important pentru noi. Natura nu are timp de algoritme și împărțiri”, a adăugat sursa. 

Contactat de portalul nostru, Nichifor Ioncu, șeful Direcţiei administrare rezerve materiale de stat din cadrul Agenției Rezerve Materiale, instituție responsabilă de problema abordată, a confirmat faptul că motorina încă nu a trecut granița în R. Moldova. Potrivit lui, există o procedură care trebuie respectată.

“Din câte cunoaștem, urmează să fie organizată o licitație pentru firmele de transport, care o vor aduce în R. Moldova. Nu putem spune exact ziua, pentru că nu de noi depinde. Noi suntem gata, conform Hotărârii de Guvern, să o recepționăm, dar va fi distribuită de Comisia pentru ajutoare umanitare. Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ioniță, a dat asigurări și în cadrul unei emisiuni TV că motorina promisă va ajunge la fermieri”, a reitarat dl Ioncu. 

Vasile Mârzenco ne-a mai anunțat că MADRM și AIPA nici măcar nu au  de gând să ofere compensații pentru secetă, iar cât privește subsidiile, se dau bani pentru proiecte din anul trecut.

“Subvențiile se dau cu mare scârț. Au fost autorizate plățile, dar Ministerul Finanțelor nu le acordă ajutorul material în măsura autorizațiilor făcute. Credem că aleșii poporului ar trebui să iasă cu un anunț, să ne spună oameni buni, mai așteptați două luni, că acum e pandemie, după care vom soluționa problemele din agricultură. Așa ar fi corect și omenește și noi i-am înțelege. Dar suntem ignorați în cel mai cras mod. Lipsă totală de atitudine față de agricultorii care mențin economia acestui stat”, a accentuat dl Mârzenco.
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE

Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

FERMIERI AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE. Opinia directorului executiv al FNFM despre dezastrul prin care trec agricultorii

loading ...