Fermierii membri ai Asociației „Forța Fermierilor” susțin că sunt nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în scopul susținerii producătorilor agricoli afectați de secetă - 100 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat emis de asociație, sprijinul este prea mic, ineficient. Asociația solicită în continuare declararea stării de urgență în țară.
Fermierii susțin că locuitorii raioanelor Cahul și Cantemir vor ieși la proteste, iar Consiliul de Administrare Forța Fermierilor a decis susținerea lor și inițierea de către Asociație a unor consultări la nivel de țară cu toți agricultorii.
Măsura de sprijin anunțată de Guvern în valoare de 100 milioane de lei, este un sprijin ineficient și mult prea mic, comparabil cu valoarea sprijinului necesar pentru stabilizarea situației din agricultură pe termen scurt, alte măsuri pe termen lung la fel necesită efort de investiții major.
Tergiversarea adoptării unor măsuri reale de redresare a situației în agricultură de către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova demonstrează că aceste instituții nu doresc să intervină pentru salvarea celei mai importante ramuri ale economiei naționale, și lasă loc de foarte multe interpretări, inclusiv posibile interese ascunse ale demnitarilor sau grupurilor de influență din cercul lor.
Deja sute de agricultori din toată țara au primit notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită de către furnizori și instituțiile financiare. Și mai revoltător este că Inspectoratul Fiscal de Stat extrage silit de pe conturile agricultorilor sume de bani aferente impozitelor calculate, deși toți acești agricultori au TVA acumulat și nu au putut utiliza mecanismul de stingere a acestor obligațiuni financiare cu suma TVA pe care statul le datorează agricultorilor. Acest fapt ar fi putut fi evitat dacă Parlamentul vota, înainte să plece în vacanță, prelungirea Legii privind restituirea TVA, în baza avizului expediat de Ministerul Finanțelor. Timp pentru votare, în opinia noastră, era suficient pentru Parlament, mai mult de 2 săptămâni.
De asemenea, la final de septembrie este termenul limită de plată a impozitelorbfunciare în valoare de zeci și sute de mii de lei pentru fiecare gospodărie, bani pe care agricultorul nu îi are.
Răbdarea agricultorilor s-a epuizat, iar timp de așteptare nu mai este. Au trecut mai multe de 2 luni din momentul ce am atenționat Guvernul asupra gravității situației și măsurilor urgente necesare de implementat, și deja sunt peste 40 zile de la Crearea Comisiei Speciale pentru Agricultură de către Parlament.
Superficialitatea Guvernului și Ignorarea Parlamentului a acestei grave probleme sectoriale, ce afectează direct peste 1,5 milioane de locuitori ai țării, au determinat agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir să decidă începerea protestelor în viitorul apropiat”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor, se arată în comunicat.
Amintim că Comisia Situații Excepțională a aprobat alocarea pentru fermierii afectați de seceta din 2024 a 100 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de Dorin Recean, în debutul ședinței cabinetului de miniștri.