FERMIERII CARE TREC LA AGRICULTURA ECOLOGICĂ AR PUTEA PRIMI DIN PARTEA STATULUI DUBLAREA SUBVENȚIEI

27 jan 2022
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune dublarea subvenției din partea statului pentru fermierii care vor să treacă la agricultură ecologică. Proiectul de hotărâre a Guvernului a fost elaborat de ministerul de resort. Acest proiect propune și majorarea aproape două ori a subvenției din partea statului pentru apicultorii care vor să treacă la producerea mierii ecologice.

Potrivit proiectului, subvenția din partea statului pentru perioada de conversie la metodele de agricultură ecologică pentru legume ar urma să se majoreze de la 3 mii la 7 mii lei/hectar în primul an și de la 3,5 mii la 8 mii lei/hectar în al doilea an. Majorarea subvențiilor va motiva mai mulți legumicultori să cultive produse ecologice. De asemenea, va spori și numărul apicultorilor care vor produce miere ecologică, a precizat Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse din cadrul MAIA, într-un răspuns pentru IPN.

Vasile Mârzenco, directorul executive al Federației Naționale susține că nici aceste subvenții majorate, de 7-8 mii de lei nu vor fi suficiente dacă condițiile creșterii prețurilor la carburanți este în creștere. Totuși, această subvenție va ușura într-o oarecare măsură munca fermierilor pentru a cultiva produse agricole eco.
 
De asemenea, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, a menționat că „Doritori de a produce miere bio în Republica Moldova sunt mulți, dar să îndeplinești toate condițiile e problematic. Este foarte anevoios, atât din punct de vedere financiar, dar și să găsești spații în care să poți cultiva miere eco. Apicultorii care trec la miere eco trebuie să schimbe toată ceara din stupi, iar un kilogram de ceară costă în jur de 175-180 de lei”.

Totodată, Președintele ANARM a remarcat că în Republica Moldova există carențe în legislație, care ar pune piedici apicultorilor producători de miere eco să-și vândă marfa.

„Instituțiile din Republica Moldova care se ocupă de certificarea mierii ecologice nu sunt recunoscute peste hotarele țării, astfel că apicultorii certificați ică de către aceste instituții nu pot exporta această miere. Pe de altă parte, apicultorii certificați de către instituții recunoscute de UE și la nivel internațional nu-și pot vinde mierea bio pe teritoriul Republicii Moldova. E un paradox”, a subliniat Ion Maxim.

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați și doar 10 dintre ei produc miere eco.
 
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că ultimele date disponibile arată că în 2020 erau înregistrați 144 de producători agricoli eco, cu 8 mai puțini față de 2019. Totodată, suprafața terenurilor utilizate în agricultura ecologică s-a majorat cu 805 hectare, de la 28547,45 ha în 2019 la 29352,06 ha în 2020. Agricultura ecologică în anul 2020 a ocupat 1,4% din suprafața agricolă utilizată, a răspuns pentru IPN.
 
Sursa: ipn.md

 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

FERMIERII CARE TREC LA AGRICULTURA ECOLOGICĂ AR PUTEA PRIMI DIN PARTEA STATULUI DUBLAREA SUBVENȚIEI

FERMIERII CARE TREC LA AGRICULTURA ECOLOGICĂ AR PUTEA PRIMI DIN PARTEA STATULUI DUBLAREA SUBVENȚIEI

FERMIERII CARE TREC LA AGRICULTURA ECOLOGICĂ AR PUTEA PRIMI DIN PARTEA STATULUI DUBLAREA SUBVENȚIEI

loading ...