https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.51 EUR
17.23 USD
0.23 RUB
4.21 RON
0.61 UAH
FERMIERII DIN CĂUȘENI ȘI ȘTEFAN VODĂ AU DISCUTAT CU MINISTRUL AGRICULTURII. Iată ce promisiuni au primit antreprenorii

FERMIERII DIN CĂUȘENI ȘI ȘTEFAN VODĂ AU DISCUTAT CU MINISTRUL AGRICULTURII. Iată ce promisiuni au primit antreprenorii

28 jul 2020
Circa 100 de fermieri din sud-estul țării au blocat pe parcursul zilei de ieri traseul Căușeni-Chișinău pentru a se face auziți. Și-au aranjat tractoarele cu agregate în rând pe marginea drumului și pașnic au protestat. Antreprenorii au cerut să fie ajutați de autorități în condițiile în care seceta i-a lăsat fără roadă și cu pierderi de milioane de lei. Înarmați cu răbdare și cu soluțiile pregătite, fermierii l-au așteptat pe ministului Agriculturii, Ion Perju, de la ora 10:00 până la 17:00. Producătorii i-au spus demnitarului despre faptul că au fost loviți crunt de seceta puternică și grindina din primăvară. De cealaltă parte, ministrul a recunoscut că cei mai neputincioșii în fața intemperiilor, bineînțeles, sunt fermierii, cei care rămân singuri cu toate problemele pe umerii lor.

 “Cunoaștem situația, vor fi compensați cei care au culturile compromise. Cu băncile va trebui să avem întâlnire la nivel de prim-ministru și vom vedea ce solutii găsim”, a declarat Ion Perju.

Protestatarii i-au dat la dispoziție o săptămână ministrului pentru a veni cu soluții. Ei au cerut să fie susținuți pentru că au datorii atât la salarii pentru angajați, cât și la furnizorii de imputuri. Agricultorii mai sunt îngrijorați că nu vor avea nici sămânță pentru a semăna în toamnă. O speranță mai era roada de la culturile de grupa a doua, însă și acestea se pare că vor fi compromise.

 “Cum să facem să închidem datoriile cu bancile și cu companiile distribuitoare de semințe, produse pentru protecția plantelor ce ne-au creditat. Noi nu cerem bani, noi vrem soluții și susținere din partea statului. Aici, s-au adunat cei care muncesc în câmp 24/24 pentru a aduna roada necesară. Eu sunt unul din agricultorii tineri care au revenit din străinătate pentru a face agricultură performantă acasă. Nu vreau să cred că am greșit că m-am întors în țară. Vrem să ne facem munca onest și avem nevoie de un răspuns sigur că o să ne ajutați”, a spus Sergiu Stefanco, fermier din satul Ucrainca, Căușeni.Ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, le-a promis protestatarilor că luni, în data 3 august, va veni în fața agricultorilor cu posibile soluții.

Amintim că agricultorii au solicitat să fie instituit moratoriu la plata impozitelor salariale pentru o perioadă de 12 luni, reeșalonarea datoriilor pentru creditori, acoperirea parțială a cheltuielilor pentru materialul semincer de grâu de toamnă, scutirea de la achitarea penalităților la credite și acoperirea pagubelor.
CREȘTEM LAVANDĂ, DAR CE FACEM CU ULEIUL DIN “AURUL MOV”? Răspunsul îl găsiti mai jos
26 nov 2020
SOLUȚII CHINEZE PE TIMP DE PANDEMIE. Ce metode au găsit fermierii și oficialii din China pentru a aproviziona țara cu lapte, afli AICI
25 nov 2020
EXCLUSIV! Vasile Bumacov: “Avem fermieri care sunt la nivelul celor mai dezvoltați agricultori din lume”
24 nov 2020
AU MAI RĂMAS OPT ZILE. Ce eveniment organizează Moldova Fruct în zilele de 2, 3 și 4 decembrie, afli AICI
24 nov 2020

FERMIERII DIN CĂUȘENI ȘI ȘTEFAN VODĂ AU DISCUTAT CU MINISTRUL AGRICULTURII. Iată ce promisiuni au primit antreprenorii

FERMIERII DIN CĂUȘENI ȘI ȘTEFAN VODĂ AU DISCUTAT CU MINISTRUL AGRICULTURII

Iată ce promisiuni au primit antreprenorii

FERMIERII DIN CĂUȘENI ȘI ȘTEFAN VODĂ AU DISCUTAT CU MINISTRUL AGRICULTURII. Iată ce promisiuni au primit antreprenorii

loading ...