FERMIERII DIN TELENEȘTI INVESTESC ÎN MODERNIZAREA AFACERILOR

10 jul 2023
În anul 2022, în raionul Telenești au fost realizate investiții de circa 156 de milioane de lei, în diverse domenii ale agriculturii. Cele mai multe cereri pentru subvenții sunt depuse la AIPA în scopul achiziționării unităților de tractoare, combinelor și altor utilaje necesare procesului de lucrare a solului. Totodată, agricultorii au procurat 13 utilaje de lucrare a solului cu tehnologia No-till și Mini-till, beneficiind de suport financiar din fondul de subvenționare.
 
Centru de reproducere a păsărilor
La Brânzenii Noi, activează un Centru de reproducere a păsărilor. De-a lungul timpului, centrul și-a creat o rețea stabilă de furnizori și clienți. Gradual, își mărește producția. În acest scop, recent, din Ungaria au fost procurați 30.000 de pui.



În discuțiile cu fermierii și consilierii locali, despre oportunitățile de creștere a competitivității, Vladimir Bolea a menționat că în acest an, fermele avicole vor putea beneficia de subvenții de până la 10 milioane de Lei.
 
A investit toți banii câștigați în SUA într-o fermă de bovine
Tot la Brânzenii Noi, tinerii revin de peste hotare pentru a dezvolta afaceri, inclusiv în agricultură. Este și exemplul unui tânăr care a trăit și a muncit în SUA, însă a ales să investească toți banii câștigați în dezvoltarea unei ferme de bovine pentru carne, alături de părinți.

Antreprenorul reușește să-și ajute familia în gestionarea unui șeptel de circa 700 de capete. Investițiile sale au fost susținute și de stat. Doar în anul 2022, din fondul de subvenționare au fost oferiți circa jumătate de milion de lei, pentru a susține procurarea tehnicii agricole, pentru rambursarea accizei la motorină și a ratelor la credit.



Animalele sunt hrănite cu furaje cultivate pe propriile terenuri. Suprafața acestora depășește 600 ha, dintre care circa jumătate sunt prelucrate după tehnologia No-till.
 
Producătorii de nuci din Târșiței au inițiat procesele de altoire
Vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat o plantație de nuci de circa 550 ha, care aparține unei Cooperative de Întreprinzător, din comuna Tîrșiței, raionul Telenești. Terenurile sunt cultivate atât cu soiuri autohtone, cât și cu cele internaționale.

Deși este un proces anevoios și de lungă durată, producătorii de nuci au inițiat procesele de altoire, pentru a spori productivitatea și calitatea pomilor.



În discuțiile cu administratorul cooperativei, Vladimir Bolea a menționat că acum procedura de înregistrare a soiurilor europene a fost simplificată și că Republica Moldova recunoaște integral materialul săditor ce se regăsește în Sistemul informațional al materialului de înmulțire și plantare fructifer (FRUMATIS).

Vladimir Bolea a informat fermierii despre adoptarea a 3 regulamente de subvenționare și faptul că urmează să fie aprobate altele 2 în cel mai scurt timp. Adițional, oficialul a declarat că ministerul este în proces de elaborare și a mecanismului de subvenționare a îngrășămintelor utilizate de agricultori, în toamna anului trecut.

Un ajutor pentru agricultori este și motorina donată de România, în cantitate de 4000 tone. Aceasta va fi distribuită preponderent agricultorilor micro și mici, a căror terenuri au fost afectate de secetă anul trecut, a comunicat Vladimir Bolea.
loading ...