FERMIERII, LA PRIMA SESIUNE DE INSTRUIRE DIN CADRUL LABORATORULUI DE INOVAȚII ÎN AGRICULTURĂ

05 jun 2024
Participanții din cadrul Laboratorului de inovații în agricultură au început sesiunile de instruire. Prima lecție, desfășurată online, a fost la tema: „Introducere în transformarea digitală în agricultură”.
 
Mentorul, Nikita Grădinar, CEO SINTECH a vorbit despre tendințele digitale și impactul lor asupra sectorului agricol; a prezentat fermierilor diverse oportunități de digitalizare a gospodăriilor agricole, care i-ar ajuta să facă față celor mai mari provocări.
 
Fermierii participanți sunt mici antreprenori, unii dintre ei – aflați la început de cale, alții – cu scopul de a-și extinde afacerea. Astfel, pentru ei este un prim pas în a-și construi o viziune despre tot ce înseamnă digitalizarea agriculturii și un imbold pentru a-și dezvolta o strategie pentru afacerea sa.


 
Iată câteva opinii ale participanților:
 
Mă numesc Daniela Avraman, sunt din satul Bădragii Noi, raionul Edineț, legumicultor de peste 20 de ani. Avem 5 sere și 7 hectare de teren pe care creștem legume. Răsadul, de asemenea, îl producem singuri. Cultivăm legume în câmp deschis și în teren protejat. La program m-am înregistrat pentru informații noi. Trebuie să fim la curent cu tehnologiile moderne pentru a face performanță.
 
Sunt Aliona Covalciuc, producător de microplante la început de cale. Pentru că am inițiat recent afacerea și nu sunt de specialitate agronom și nici antreprenor, am nevoie de informații din surse sigure. Ne propunem să interacționăm cu specialiști în domeniu, furnizori de inputuri și producători. Suntem în căutarea de semințe de calitate înaltă și de specialiști/proiecte/informații care ne-ar ajuta să ne dezvoltăm.
 
Din tehnologiile moderne pe care producătorii agricoli au menționat că le implementează au fost: sistemele automate de irigare, sisteme automate de gestionare a energiei electrice, panourile solare. Mulți dintre participanți s-au arătat interesați de senzorii de monitorizare a umidității și temperaturii din sol. De asemenea, sistemul hidropon de creștere a prezentat interes.
 
Pentru participanți, urmează alte 9 module interesante și utile pentru participanți și 2 vizite de studiu la afaceri model.
 
„Laborator de Inovații în Agricultură” este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
 
Inovăm procesele, exportăm rezultatele!
loading ...