FERMIERII PROTESTEAZĂ LA GUVERN ȘI PARLAMENT

19 sep 2024
Fermierii, membri ai Asociației Forța Fermierilor au venit astă zi la Chișinău pentru a protesta. Agricultorii au fost la Președinție, la Parlament și la Guvern unde au solicitat întrevederi cu oficialii de rang înalt. Până în acest moment, aleșii statului nu au dat curs invitației și nu au ieșit la discuții cu protestatarii. De asemenea, fermierii protestează în mai multe raioane din țară.
 
Principala solicitare a protestatarilor este modificarea legii prevede amânarea achitării datoriilor și creditelor pentru fermierii afectați de secetă. Potrivit noilor prevederi, de aceste facilități vor beneficia doar agricultorii care are au culturi afectate în proporție de cel puțin 60%, iar suprafața totală afectată este de minimum 50%.
 
Fermierii susțin că această lege a fost luată în pripă, fără a fi minuțios analizată. Astfel, vor fi foarte puțini agricultori care vor putea beneficia de acest suport.


 
Noi nu am venit să cerem ajutoare și bani. Noi cerem revizuirea legii, care nu are nici o valoare și care nu ne va ajuta, doar va bulversa societatea. Dar nicidecum nu este posibil de ajuns să discutăm cu cei pe care i-am ales.
 
Noi am transmis scrisoare. Aceasta nu a ajuns. Nu au luat în seamă solicitarea noastră, declară un fermier prezent la protest
 
Aici trebuie să vină factorii de decizie din țară: Guvernul, Parlamentul, Președintele și Guvernatorii Băncii Naționale.
 
Noi riscăm ca pentru 2025 să nu avem semințe și produse fitosanitare în țară. Furnizorii au spus asta clar ieri. Ministrul agriculturii a declarat public că va trimite o scrisoare la Bruxelles prin care va solicita ajutor pentru fermieri. Deja este prea târziu. Noi nu am văzut un act oficial sau o declarație oficială în fața Comisiei Europene.
 
Astăzi nu vom merge la ședința Consiliului Economic. Adună oamenii la discuții după ce au aprobat deja Regulamentul, a declarat Sergiu Stefanco, fermieri.


 
Ieri, 18 septembrie, la Guvern a avut loc o ședință la care au fost invitați furnizorii de inputuri. Aceștia sau arătat îngrijorați de faptul că, dacă va fi majorat răgazul de renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 12 luni, aceștia ar putea intra în incapacitatea de a procura inputuri și semințe de la furnizorii străini  pentru  a asigura producătorii  agricoli cu semințe și inputuri, ceea ce ar putea crea un deficit pe piață și ar afecta activitatea fermierilor.
 
Astăzi, 19 septembrie, ministrul Vladimir Bolea a invitat la discuții fermierii din țară în cadrul Consiliului Economic.
loading ...