FERMIERII NEELIGIBILI PENTRU SUPORTUL FINANCIAR ALOCAT DE GUVERN, VOR PRIMI AJUTOR DIN FONDUL DE DEZVOLTARE

25 sep 2024
Fermierii sunt nemulțumiți de criteriile de eligibilitate din cadrul Regulamentului de acordare a suportului financiar alocat de Guvern pentru companiile agricole afectate de secetă. De cealaltă parte, reprezentanții ministerului susțin că toți agricultorii ce au înregistrat pierderi vor fi ajutați.
 
Șefii Direcțiilor Agricole din raioanele din țară au prezentat azi rezultatele preliminare ale procedurii de depunere a dosarelor la AIPA. Majoritatea dintre aceștia au menționat că producătorii agricoli sunt foarte nemulțumiți întrucât o mare parte din ei nu întrunesc condițiile din regulament, mai exact, nu au suprafața afectată de 50%.
 
Spre exemplu, în raionul Edineț 112 agenți economici au solicitat întocmirea actelor de constatare a pierderilor, însă, doar 40% dintre aceștia sunt eligibili. În raionul Fălești, au fost întocmite 167 de acte de constatare, dar eligibili sunt doar 15 producători agricoli. În raionul Orhei, sunt mulți fermieri ce au recoltele afectate de arșiță și ploi, dar eligibili sunt iarăși doar 15. La Rezina, sunt 8 agricultori ce vor putea beneficia de suportul financiar. Acestea sunt cifrele preliminare, prezentate astăzi, 25 septembrie.
 
Secretarul de stat, Vasile Șarban, a menționat:
 
Scopul acestui regulament a fost ca să ajutăm agricultorii care au fost afectați cel mai mult,  care au recolte compromise de mai mult de 40%.
 
Drept urmare a vizitei Vicepremierul  Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare la Bruxelles, s-a creat Fondul de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească. Acolo vor fi acumulări de la țările UE, partenerii noștri, care au declarat deja care vor să doneze. Din acele fonduri vor fi ajutați fermierii care nu sunt eligibili. Nimeni nu va fi lăsat fără ajutor.
 
Pentru a beneficia de sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de criterii, printre care deținerea actelor de constatare a pagubelor cauzate de secetă și arșiță pentru cel puțin 50% din terenul deținut, indiferent de tipul culturii sau alte calamități naturale și deținerea unui cont bancar în monedă națională.
 
Conform sursei citate, ajutorul financiar se va acorda în cazul în care, conform actelor de constatare, seceta și arșița au afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau 70% din recolta de grâu.
 
Nu vor fi eligibile terenurile agricole situate în perimetrele sistemelor centralizate de irigație funcționale sau cele care au beneficiat deja de asigurare subvenționată.
 
Valoarea maximă de ajutor nu va putea depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant. Iar plafonul cumulativ acordat unui fermier în anul 2024 este de 1 milion de lei.
 
Amintim că Guvernul a alocat prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale o sumă de 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a acoperi parțial pierderile suferite de producătorii de cereale din cauza secetei severe și temperaturilor ridicate.
 
loading ...