GALA PREMIILOR ECOLOCAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

23 mai 2022
După o pauză de doi ani, la Chișinău a avut loc Gala Premiilor EcoLocal. În premieră evenimentul și-a propus să nominalizeze și să premieze atât producătorii agroalimentari ecologici sau în conversie ecologică, cât și consumatorii responsabili. La eveniment au fost decernate diplome de onoare și premii nemonetare pentru patru categorii de premianți:  Producătorul Anului, Consumatorul Anului, Voluntarul Anului, Angajatul Anului.

Premiul Producătorul Anului 2020 a fost decernat Nataliei Mateescu, marca „Iarba noastră”. Premiul Producătorul Anului 2021 i-a fost înmânat lui Vasile Niculiță, marca „Ecoparadis”, pentru cea mai atractivă tabără la piața „EcoLocal”. Vasile Niculiță practică agricultura ecologică de patru ani.

La categoria Partenerul Anului, câștigător a devenit Centrul de Afaceri „ȚipiCapital”,  cunoscut prin marca „Kentford”. Directorul centrului, Victor Țipi, a primit acest premiu pentru susținerea continuă a Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali „EcoLocal” și a proiectului social „EcoLocal Farmer Market Moldova”.

Consumatorii  anului au fost desemnați Natalia Stele și Antonița Fonari.

Este o mare treabă când capitala înțelege că trebuie să susțină producătorii din întreaga țară, pentru că, de fapt, asta ne face pe noi, chișinăuienii, să fim foarte aproape de producători, să luăm produsul de la cel pe care îl pregătește pentru noi, pentru masa noastră, să nu existe pierderi, să ne simțim mai responsabili pentru că auzim de la oameni cum este crescut acest produs, să ne simțim fericiți că produsele noastre nu otrăvesc apele, a menționat câștigătorea Antonița Fonari.

Premiul Angajatul Anului 2020 a revenit Doinei Ababei, cofondatoare a Asociației „EcoLocal” și membră activă a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”. Angajatul Anului 2021 a devenit Sergiu Țurcanu, iar acest premiu i-a fost oferit pentru responsabilitate și profesionalism în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”.

Premiul Voluntarul Anului 2020 i-a revenit lui Nicolae Marcauledi, pentru susținere continuă și contribuție personală în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”. Nicolae este cofondator al asociației și membru al pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova” de patru ani, iar produsele sale sunt în al doilea an de conversie ecologică. Antreprenorul crește produse agricole pe trei hectare, terenuri care se află în suburbiile municipiului Chișinău.

Titlul Voluntarul Anului 2021 i-a revenit Doinei Ababei, pentru susținere continuă și contribuție personală în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”.

Câștigătorii au primit diplome și vouchere, în valoare de 1500 de lei fiecare, iar acestea puteau fi valorificate de premianți la Piața „EcoLocal”, dar și pe platforma Asociației „EcoLocal Turism”.

Piața „EcoLocal” are loc săptămânal, în zilele de sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00, cu intrare liberă pentru vizitatori. Piața este organizată de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova.

Prezent la gală, Viorel Gherciu, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a menționat că Gala Premiilor EcoLocal este un eveniment care arată că produsul ecologic autohton este solicitat, iar  consumatorii care s-au convins de calitatea înaltă a acestor produse devin cumpărători fideli.

În spatele acestor produse este o muncă enormă și deloc ușoară. Producătorii eco continuă să întâmpine mai multe greutăți, dar, prin politicile aprobate recent, sperăm ca aceste probleme să fie depășite, a spus ministrul, care a înmânat mai multe premii.

Potrivit lui Viorel Gherciu, subvenția oferită din partea statului pentru cei care au curajul să practice agricultura ecologică a fost majorată, iar pentru legume – chiar a fost dublată. În 2020, agricultorii care au practicat agricultura ecologică au beneficiat de suport din partea  statului, în valoare de 20 de milioane de lei.

Sursa: ecopresa.md

GALA PREMIILOR ECOLOCAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

GALA PREMIILOR ECOLOCAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

GALA PREMIILOR ECOLOCAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

loading ...