Primăvara trecută am pierdut o bună parte din recolta de castraveți. Centrala termică, n-a făcut față la frigurile din aprilie. Răsadurile s-au compromis, am cules doar două ture, iar restul le-am pierdut. Dar am învățat lecția, în acest an, am semănat mai târziu. Ne-am orientat după condițiile climatice. Pentru că a fost cald la început de iarnă, am fost siguri că vom avea o primăvară friguroasă. Și așa și este, experiența de 20 de ani în agricultură nu ne-a înșelat. Respectiv, în acest an, vom avea puțin mai târziu castraveți și roșii autohtone, sănătoase și aromate, povestește Galina.
Pe lângă condițiile climatice tot mai imprevizibile, Galina spune că este din ce în ce mai greu să găsească forțe de muncă. Astfel, muncesc în doi, împreună cu soțul.

Și în perioada rece, suntem toată ziua în seră pentru că trebuie să facem focul. Din ianuarie, de când începem să încălzim sera, facem ture cu soțul, dormim pe rând câteva ore, spune agricultoarea.
Galina atrage atenția asupra lipsei de control în piețe, acolo unde se vând produse care nu sunt autohtone, dar sunt etichetate ca atare și au preț mai mic. Asta îi face neputincioși și este concurență neloială, susține agricultoarea.
Te duci în piață, vezi murături din import, dar sunt vândute ca moldovenești, la fel se întâmplă și cu legumele. Nu există control, nu întreabă nimeni ce și de unde vine. Anul acesta, am rămas cu o cantitate mare de murături nerealizată. Sunt naturale, foarte gustoase, aromate, cine le gustă devine clientul nostru permanent. Dar, mulți consumatori aleg să cumpere de unde este mai ieftin.
Produsele dubioase de pe piață, din păcate sunt mai ieftine decât ale noastre. Noi facem regulat teste de laborator, legumele produse de noi nu au reziduuri de pesticide sau alte substanțe, sunt naturale, crescute cu grijă și responsabilitate față de consumator. Am avut o situație în care o doamnă a făcut o comandă la noi apoi a revenit cu alte opt comenzi. Ea a făcut teste la reziduuri și s-a convins că produsul este ecologic, povestește Galina Lefter.

În ciuda greutăților, Galina nu renunță. Continuă să planteze, să pregătească răsaduri, să livreze comenzi și să participe la târguri. În această perioadă, are în seră cele mai proaspete și aromate verdețuri și ridichi pentru salată. De asemenea, are spre vânzare răsad de roșii.
Sunt legumicultor adevărat. Eu nu cumpăr ca să vând, eu cresc. Dar dacă vrem să susținem producătorii locali, trebuie condiții egale și acces mai simplu la piață, ține să menționeze producătoarea.