GEORGIA – INTERESATĂ DE FRUCTELE, LEGUMELE, CEREALELE ȘI VINURILE MOLDOVENEȘTI

20 jun 2022
Potrivit diplomatului, Georgia ar fi interesată de fructele, legumele, cerealele și vinurile produse în țara noastră. În acest sens, oficialii au convenit asupra realizării schimbului de mărfuri, prin identificarea  produselor necesare pe piața moldovenească și georgiană. Cel puțin, asta se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, transmis în urma întâlnirii ministrului, Viorel Gherciu, cu Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, E. S. Levan Diasamidze, care și-a început, recent, mandatul în țara noastră.
 
Părțile au discutat despre necesitatea intensificării cooperării dintre state în domeniul agroalimentar, inclusiv prin organizarea unui Business Forum, ce ar putea consolida relațiile de prietenie și ar facilita extinderea relațiilor comerciale între agenții economici.
 
Totodată, ministrul a comunicat despre situația actuală în sectorul agricol din țară și despre acțiunile planificate de către MAIA pentru perioada următoare.
 
Conform datelor statistice, exportul spre Georgia a producției alcoolice autohtone în anul 2021 a atins cifra de 13.5 milioane dolari SUA, mai mult cu cca 15% față de anul 2020, principalele produse exportate fiind vinurile, alcool etilic și băuturile alcolice tari. Republica Moldova a importat din Georgia în anul 2021, producție alcoolică în valoare de 192 mii dolari SUA. Țara noastră mai exportă în Georgia semințe de floarea-soarelui, fructe uscate, produse de brutărie, de patiserie, biscuiți și legume preparate sau conservate.
 
loading ...