GHEORGHE GABERI: Niciun strugure n-a rămas în câmp! În premieră absolută, fabricile de vin au plătit chiar și 6 lei pentru un kilogram

06 jan 2022

Interviu cu preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă, dl Gheorghe Gaberi, despre cele mai bune lucruri din 2021 și cele mai importante obiective notate în agendă pentru 2022.
 
AGROMEDIA: - Dle Gaberi, care a fost pentru producătorii și exportatorii de struguri de masă cel mai bun moment al anului 2021?
 
Gheorghe Gaberi: - Cel mai bun e că strugurii s-au vândut bine, probabil că acesta și este motivul din care producătorii aleg acest domeniu. Chiar și acei care n-au avut parametrii buni pentru consum în stare proaspătă, au fost recepționați de fabrici. A fost un an în care niciun strugure n-a rămas în câmp, față de anii precedenți. Chiar dacă anul a fost cu provocări.
 
  • Și care au fost cele mai mari provocări?
Mă refer la condițiile de climă, la plantațiile care și-au revenit după un an foarte secetos, au suferit destul de serios, au fost chiar istovite. Dar grație faptului că 2021 a fost unul ploios, acest lucru a nivelat situația, vegetația a pornit bine. Am avut și roadă bună la început, mai ales producătorii care au protejat plantațiile. Majoritatea producătorilor de struguri de masă s-au isprăvit, pentru că multe plantații sunt mici și lumea a reușit. Dețin câte 2-3 ha, că acesta este specificul strugurilor de masă. 
  • Dacă vorbim de volumul de recoltă, care a fost media per ha?
Plantațiile bine îngrijite au avut și 10, și 15 tone/ha, cele moderne, superintensive, pe sistemul Pergola, au recoltat și 25-30 t/ha. A fost puțin complicat că a fost unul din ultimii zece ani când suma de temperaturi active nu a fost sufiecientă pentru ca ciorchinii să se coacă bine și mai mulți nu s-au copt până la nivelul necesar. 
  • Tocmai buni pentru export...   Nu chiar mai buni, pentru că noi majoritatea strugurilor îi depozităm. Dar dacă să vorbesc despre alte aspecte pozitive, a fost un an când lumea s-a trezit după vreo trei ani de șocuri, când nu vindeau mai nimic și îi stocau în frigidere așteptând bani mari prin februarie-martie. În toamna lui 2021 au fost duble volumele de export în sezonul când se exportau strugurii.
 Ne-am apropiat de 100 mii tone la export
 
  • Vedem că strugurii din soiul Moldova se vând pe piață la prețul de 8 lei/kg.
Sunt cantități mici. Lumea este deranjată că nu există struguri în supermarketuri. Piața noastră este una destul de mică după volume și niciun operator serios, din păcate, nu se ocupă de faptul ca noi să o asigurăm cu struguri de cea mai înaltă calitate, în cel mai bun ambalaj. Cei care achizițonează, se rezumă la 200-300 kg. Am mai discutat cu unii producători, că ne e cam rușine când vedem strugurii noștri în rețelele de supermarketuri. Arată destul de caraghios. Chiar spuneam că strugurii de masă pe piață locală nu reprezintă atât un aspect economic, cât mai degrabă unul de promovare și de imagine. Toți știu că noi suntem producători, am ajuns să ne apropiem de 100 mii tone de export, dar când merg în magazine și văd ce vindem noi pentru noi... Omul are un sentiment: ce-i mai bun, ții pentru tine, dar când văd calitatea, își imaginează ce vindem la alții. Că la noi e totul invers. 
 
  • Dar am intrat într-un an nou. Ce ați fixat în agendă?
Ne-am fixat drept obiectiv să găsim doi-trei furnizori – și-i vom găsi – îi vom aduna și pe cei din rețele și vom face o adunare comună și le vom propune să elaboreze un program de achiziție și să le spunem porniți cu strugurii din primele soiuri care se coc la începutul lui august. Și până toamna târziu să avem și o diversitate de soiuri, pentru că avem și loturi de struguri din soiuri albe care se păstrează bine în frigidere, dar care lipsesc din rețele. Lumea vrea și altceva, decât struguri din soiul Moldova. 
 
  • Și ce volum de marfă stă depozitată?
E complicat cu statisticile, dar s-au depozitat, nu au rămas frigiderele goale. S-au vândut însă volume mari direct din cîmp, comparativ cu anii precedenți. Și cel mai curios e că în premieră fabricile de vin au plătit pentru strugurii Moldova și 5, și 6 lei pentru un kg. Și încă o premieră: mai multe fabrici încearcă acum să producă din struguri și altceva, nu doar vin. Lumea a făcut un pas înainte și suntem, probabil, unicii din Europa care nu procesăm strugurii necondiționat. Nu producem sucuri în sezon, cum face toată lumea. Dar apar mai multe lucruri bune pe care ni le dorim. Nimeni nu s-a ocupat de producerea strugurilor înghețați, pentru seturi de compot, de altfel, destul de solicitate. Avem posibilitate să extindem lista de produse, și apar oameni care gândesc. Chiar fabrica de vin din Cojușna, care și-a reluat activitatea după ani de stagnare, a elaborat cca 1 000 produse din struguri, o bună parte au fost deja lansate pe piață. 
 
  • Și anul 2022 are semne bune?
Plantațiile de viță de vie au intrat la iernat într-o stare mult mai bună chiar și decât anul trecut. Văd un an mult mai bun la aspectul pregătiri pentru primăvară. Mai departe depinde cum vom munci și ce temperaturi vom avea, dar începutul este destul de bun. 

Vă mulțumim.
 
loading ...