În acest context, a fot elaborat un Ghid informativ pentru producători și procesatori, referitor la producerea și prelucrarea laptelui și a produselor lactate în conformitate cu cerințele UE. Ghidul a fost elaborat de experții din cadrul Proiectului „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Corporația Financiară Internațională (IFC) în colaborare cu specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA),
Broșura oferă informații despre acțiunile, în detalii, privind cerințele față de unitățile de producere și procesare a laptelui și a produselor lactate, pe întregul lanț valoric, identificând, astfel, pașii necesari pentru a deveni o unitate de procesare autorizată pentru exportul în UE.
Astfel, producătorii și procesatorii din domeniu sunt ghidați pe următoarele aspecte:
- Contextul juridic – norme privind siguranța alimentelor și igiena produselor lactate.
- Cerințele față de unitățile de producere a laptelui.
- Cerințele față de unitățile de prelucrare a laptelui.
- Obligația de autocontrol a operatorilor din sectorul alimentar.
- Măsurile pentru autorizarea unităților producătoare de lapte și produse lactate destinate exportului în Uniunea Europeană.
Ghidul poate fi consultat pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, accesând linkul de mai jos:
https://www.ansa.gov.md/.../Info.../2023/DSPAOA/Milk_web.pdf.