GUVERNUL NU LE FACE PE PLAC AGRICULTORILOR. Decizia aprobată azi de Executiv

19 aug 2020
Fondul pentru agricultură a fost suplimentat cu încă 100 de milioane de lei, iar acum constituie 300 de milioane de lei. Hotărârea a fost luată astăzi de Guvern. Astfel, aproximativ 2 800 de agricultori afectați vor primi ajutoare. Valoarea Fondului pentru agricultură a fost inițial de 100 de milioane de lei. Și pentru că agricultorii anunțase proteste, Guvernul spunea că va suplini cu încă o sută de milioane de lei pentru a le plăti compensații agricultorilor afectați de secetă. Acum, pe fundalul manifestațiilor, Executivul a mai adăugat în acest fond 100 de milioane de lei. Premierul Ion Chicu a declarat că banii au fost luați de la alte proiecte.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a precizat în ședință că pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate se va acorda o alocație de 1.620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1.500 de lei per hectar, orz de toamnă – 1.530 de lei, rapiță de toamnă – 2.100 de lei, pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3.800 de lei, viță-de-vie – 3.000 lei, legume în câmp deschis – 2.000 de lei, mazăre – 1.100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

Totuși, agricultorii protestatari au cerut o compensație de 3.000 de lei în cazul grâului, dar aceasta a fost majorată doar până la 1.500. Premierul a explicat că statul n-are acum posibilitatea să plătească mai mult, pentru că bugetul se confruntă cu un deficit mare în urma pandemiei de COVID-19. Perju a mai precizat că ieri la AIPA era depuse doar 47 de dosare prin care agricultorii solicitau compensații. El și-a exprimat speranța că acum, după ce Guvernul a simplificat procedura de depunere a dosarelor, numărul cererilor va crește rapid și întregul proces, până la eliberarea compensației, va dura mai puțin. Simplificarea procedurii de depunere a dosarelor s-a făcut prin excluderea necesității de a prezenta etrasul din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document ce este eliberat de autoritatea publică locală/primăria în raza căreia producătorul agricol își desfășoară activitatea. Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie 2020.

Astăzi, agricultorii au protestat în fața Parlamentului, iar un grup de fermieri au fost la discuție cu șefii fracțiunilor parlamentare, așa cum ceruse încă de ieri. Vicepreședintele Parlamentului, Alexadru Slusari, a declarat după această întâlnire că fermierii sunt gată să renunțe la unele revendicări doar dacă vor primi despăgubiri de 3.000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Agricultorii nu au anunțat ce vor face mai departe, însă ieri au precizat că până nu obțin cei 3.000 de lei de la stat și alte măsuri de sprijin cerute, nu se vor întoarce acasă.




Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu
 
loading ...