ÎNCEPE EXPORTUL CĂPȘUNELOR AUTOHTONE. Iată cu ce roadă se laudă producătorii în acest an

05 jun 2020

Suntem în sezonul căpșunelor autohtone, iar în câteva zile fructele moldovenești vor ajunge și pe piețele externe pentru a îndulci consumatorii străini. Deși unii producătorii se așteptau la roade mici din cauza intemperiilor din primăvară, iată că au reușit să obțină anul acesta recoltă destul de bogată. Ploile s-au potolit, iar acum e timpul tocmai potrivit pentru a strânge căpșunile din câmp. Pentru a putea vinde marfa peste hotarele țării, producătorii trebuie să țină cont de standartele de păstrare a fructelor, deoarece căpșunele fac parte din categoria produselor ușor perisabile și au nevoie de condiții speciale.
 
Dorin Tofan din satul Soltănești, raionul Nisporeni, deține circa 7 hectare cu căpșuni din soiul Marmelad. Fermierul spune că primele fructe s-au copt acum zece zile, iar tot ce a reușit să culeagă a vândut pe piața locală. Antreprenorul a început să se pregătească de vânzările pe care le va realiza pe piața din Federația Rusă, acolo unde a exportat marfa și anul trecut.
 
 “Pentru început, voi exporta primul lot în Federația Rusă, care va ajunge acolo prin intermediul unei companii. Am vândut căpșune și pe piața internă, însă principala sursă de venit o obțin din export”, a spus Dorin Tofan.
 
 
Anul trecut, producătorul a reușit să exporte în jur de 35 de tone de căpșune, pe care le-a cules de pe patru hectare de pământ. Fermierul speră că în acest sezon va reuși să obțină de două ori mai multă marfă. În același timp, mulți agricultori se confruntă cu o problemă destul de mare. Din cauza nopților răcoroase, căpșunele nu se coc bine și uniform. Din această cauză la unii fermieri recolta este mai puțină, în schimb fructul este mai mare. Specialiștii în domeniu îndeamnă producătorii să respecte toate cerințele și normele la recoltarea căpșunelor. Acestea trebuie culese doar atunci când ajung la maturitate. Lanțul de recoltare începe în câmp, se finalizează la pre-răcire și apoi doar urmează procesul de ambalarea. O cerință obligatorie pentru fructele ce ajung la export este sortarea lor conform dimensiunilor.



Prețul pentru un kilogram de căpșune variază între 30 și 50 de lei. Conform statisticii, în Moldova sunt înregistrate peste 2 000 de hectare plantate cu căpșuni. În total, se recoltă 10 mii de tone de fructe care se exportă în România, Rusia și Belarus.
 
loading ...