ÎNCEPE EXPORTUL CĂPȘUNELOR AUTOHTONE. Iată cu ce roadă se laudă producătorii în acest an

05 jun 2020

Suntem în sezonul căpșunelor autohtone, iar în câteva zile fructele moldovenești vor ajunge și pe piețele externe pentru a îndulci consumatorii străini. Deși unii producătorii se așteptau la roade mici din cauza intemperiilor din primăvară, iată că au reușit să obțină anul acesta recoltă destul de bogată. Ploile s-au potolit, iar acum e timpul tocmai potrivit pentru a strânge căpșunile din câmp. Pentru a putea vinde marfa peste hotarele țării, producătorii trebuie să țină cont de standartele de păstrare a fructelor, deoarece căpșunele fac parte din categoria produselor ușor perisabile și au nevoie de condiții speciale.
 
Dorin Tofan din satul Soltănești, raionul Nisporeni, deține circa 7 hectare cu căpșuni din soiul Marmelad. Fermierul spune că primele fructe s-au copt acum zece zile, iar tot ce a reușit să culeagă a vândut pe piața locală. Antreprenorul a început să se pregătească de vânzările pe care le va realiza pe piața din Federația Rusă, acolo unde a exportat marfa și anul trecut.
 
 “Pentru început, voi exporta primul lot în Federația Rusă, care va ajunge acolo prin intermediul unei companii. Am vândut căpșune și pe piața internă, însă principala sursă de venit o obțin din export”, a spus Dorin Tofan.
 
 
Anul trecut, producătorul a reușit să exporte în jur de 35 de tone de căpșune, pe care le-a cules de pe patru hectare de pământ. Fermierul speră că în acest sezon va reuși să obțină de două ori mai multă marfă. În același timp, mulți agricultori se confruntă cu o problemă destul de mare. Din cauza nopților răcoroase, căpșunele nu se coc bine și uniform. Din această cauză la unii fermieri recolta este mai puțină, în schimb fructul este mai mare. Specialiștii în domeniu îndeamnă producătorii să respecte toate cerințele și normele la recoltarea căpșunelor. Acestea trebuie culese doar atunci când ajung la maturitate. Lanțul de recoltare începe în câmp, se finalizează la pre-răcire și apoi doar urmează procesul de ambalarea. O cerință obligatorie pentru fructele ce ajung la export este sortarea lor conform dimensiunilor.Prețul pentru un kilogram de căpșune variază între 30 și 50 de lei. Conform statisticii, în Moldova sunt înregistrate peste 2 000 de hectare plantate cu căpșuni. În total, se recoltă 10 mii de tone de fructe care se exportă în România, Rusia și Belarus.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

ÎNCEPE EXPORTUL CĂPȘUNELOR AUTOHTONE. Iată cu ce roadă se laudă producătorii în acest an

ÎNCEPE EXPORTUL CĂPȘUNELOR AUTOHTONE

Iată cu ce roadă se laudă producătorii în acest an

ÎNCEPE EXPORTUL CĂPȘUNELOR AUTOHTONE. Iată cu ce roadă se laudă producătorii în acest an

loading ...