Importatorii se plâng de întârzieri majore în eliberarea certificatelor non-UE, esențiale pentru produsele importate din afara Uniunii Europene. Lipsa unor acorduri clare între Moldova și țările exportatoare complică procesul, afectând direct lanțul de aprovizionare.
Un alt punct sensibil îl reprezintă Portul Constanța, principalul hub de intrare a mărfurilor din afara Europei. Reprezentanții AGROVECTOR au sesizat autoritățile moldovenești și Ambasada Republicii Moldova în România. În urma acestor intervenții, autoritățile române ar fi demarat investigații privind ilegalități în port, fapt ce ar putea duce la deblocarea unor practici abuzive.
Vama și accizele influențează pentru prețul final
În raport se menționează și problema valorii declarate în vamă, care, potrivit asociației, este uneori supraevaluată, ceea ce duce la taxe mai mari și, implicit, la prețuri crescute pentru consumatori. Totodată, AGROVECTOR propune eliminarea accizelor pentru icre și oprirea creșterilor nejustificate ale tarifelor vamale.Deși problemele sunt vechi, raportul menționează o colaborare mai bună cu instituțiile statului în ultimele luni – inclusiv Ministerul Agriculturii, ANSA, Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal. În februarie, reprezentanții AGROVECTOR au participat la o ședință privind modificarea legislației achizițiilor publice, în concordanță cu standardele UE.
Pentru următoarele șase luni, Asociația AGROVECTOR își propune să continue să solicite autorităților îmbunătățirea politicilor fiscale și de import, promovarea produselor pescărești moldovenești și atragerea de noi membri din sector.