Autoritățile vor aloca un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Potrivit acestuia, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici. Autoritățile perfecționează mecanismul de acordare a compensațiilor, iar ajutor din partea statului vor primi doar cele mai vulnerabile familii. Pentru a beneficia de compensații, cetățenii trebuie să se înregistreze în sistemul informațional începând cu 1 noiembrie, transmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a evitat să spună care este suma alocată în acest an pentru compensații, însă a recunoscut că este mai mică față de anul trecut și va varia în funcție de tarifele stabilite de ANRE și de fondurile disponibile în bugetul de stat.
Bugetul pentru compensații în acest an va fi mai mic. Sistemul de compensații va fi unul țintit, în primul rând pentru familiile și gospodăriile cu venituri mici. Noi am operat mai multe modificări și am introdus două categorii noi, vom avea gospodării extrem de vulnerabile, vulnerabile, de vulnerabilitate medie, scăzută, primară și nonvulnerabile. În funcție de unde se află gospodăria pe acest eșichier, vom încerca să facem distribuția compensațiilor mult mai echitabilă. Bugetul disponibil este mai mic, dar și tarifele sunt mai mici față de anul trecut, a spus Buzu.
Potrivit ministrului, autoritățile vor colecta date de la toate instituțiile de stat pentru a exclude abuzurile și pentru a sprijini doar persoanele cu adevărat vulnerabile.
Sistemul automat este conectat cu toate datele de la FISC, sistemul este conectat și cu datele de la Casa Națională de Asigurări Sociale. De asemenea, analizăm consumul istoric de energie. Dacă o gospodărie declară un venit de 4 mii de lei, iar datele de la furnizorii de energie arată că anterior a plătit 15-20 de mii pentru energie, atunci sistemul semnalează o problemă. Noi investigăm cazul și gospodăria este clasată într-un grad de vulnerabilitate mai mic. În fiecare an persoanele se vor înregistra din nou, pentru că variază consumul, veniturile gospodăriei, se schimbă componența familiei, se mai nasc copii. Înregistrarea va avea loc începând cu 1 noiembrie, iar la înregistrare se declară veniturile pentru ultimele 6 luni. Colegii noștri din prima linie și în acest an vor ajuta familiile care nu au acces la internet să se înregistreze, a explicat ministrul.
În luna octombrie anul trecut, a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.
Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.
Începând cu 8 iunie 2023, locuitorii Republicii Moldova plătesc cu 11 lei mai puțin pentru gaz. Consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaze.
În septembrie curent, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a spus că nu există premise pentru micșorarea tariful la gaze până la 13-14 lei, în ciuda declarațiilor unor funcționari publici. Acesta a spus că pentru o eventuală reducere a tarifului, Moldogaz trebuie să achiziționeze gaz cu un preț de minim $550 pentru 1 000 m3. Acest lucru însă, potrivit lui Ceban, nu este posibil chiar dacă Energocom cumpără gaze cu $430, pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocarea în depozitele din Ucraina, injectare și extragere, care, la fel, influențează prețul de cumpărare.
Foto: Agora.md