ANSA: Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe.
ANSA a constat că una dintre cele mai răspândite neconformități este etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în special, a substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe (alergeni) și pot afecta grav sănătatea consumatorilor sensibili.
Astfel, în urma implementării programului de monitorizare, au fost prelevate mai multe probe (la produse din carne, produse culinare și produse de patiserie), în vederea determinării alergenilor nedeclarați. În rezultatul investigațiilor de laborator, s-au depistat mai multe produse neconforme cu prezența de gluten, arahide, soia, lapte sau ou - nedeclarate pe etichetă sau în meniu.
Operatorii din domeniul alimentar, care au admis încălcările menționate, s-au ales cu prescripții de retragere din comerț și de etichetare corespunzătoare a produselor alimentare, dar și cu sancțiuni sub formă de amendă de până la 500 de unități contravenționale.
Legea nr. 279/2017 stabilește informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare pentru asigurarea unui înalt nivel de protecție a consumatorilor. Totodată, Hotărârea Guvernului nr. 84/2024 (anexa nr.2) stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate.