În Republica Moldova, vor fi create centre seminologice pentru creșterea puieților cu rădăcină protejată, iar primele lucrări de proiectare a centrelor ar putea începe la sfârșitul acestui an. Dezvoltarea infrastructurii de acest gen va permite creșterea a 60-70 de milioane de puieți în containere, ceea ce va contribui la avansarea lucrărilor de plantare organizate în cadrul Programului Național de Împădurir, scrie Moldova 1.
Din cauza condițiilor climatice din ultimii ani, perioada favorabilă de plantare a culturilor silvice este restrânsă, subliniază directorul interimar al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Ion Talmaci. El explică necesitatea de aplicare a noilor tehnologii în creșterea puieților, pentru ca obiectivele Programului Național de Împădurire să fie îndeplinite cu succes.
Discuția este referitor la calitatea materialului săditor și creșterea materialului săditor în containere sau cu rădăcini protejate, care ne-ar oferi o prelungire a perioadei de plantare. Deci am putea să plantăm și la sfârșitul lunii aprilie, de exemplu, poate începutul lunii mai. Am avea o reușită mai bună, deci eventual se vor diminua costurile de realizare, spunem așa, a culturilor silvice, de realizare a stării de masiv. Alt aspect este utilizarea diferitor fertilizanți, substanțe chimice, care stimulează creșterile, care stimulează acumularea sau concentrarea de umiditate în sol, anume în jurul rădăcinilor puieților.
Pentru a asigura continuitatea și durabilitatea programului se pune accent pe dezvoltarea infrastructurii de creștere a materialului săditor forestier de reproducere și crearea în acest sens a centrelor seminologice. Proiectarea lor ar putea să înceapă la sfârșitul acestui an. În aceste centre ar urma să fie crescuți, anual, până la 70 de milioane de puieți, rezistenți la schimbările climatice, care, ulterior pot fi plantați pe tot parcursul anului, concluzionează Ion Talmaci.
Vorbim de crearea unor centre de creștere industrială care ar avea întreg ciclul de la semințe, recoltarea semințelor, prelucrarea semințelor, depozitarea acestor semințe. Și după aceasta, aceste centre ar realiza creșterea în condiții mai puțin dependente de condițiile climaterice, în sens, sisteme de irigare, sisteme de fertilizare și altele care sunt utilizate în alte țări și alte domenii. Vorbim de agricultură sau horticultură.
De notat că în decembrie anul trecut, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, cu sprijinul partenerilor externi a lansat un proiect de aplicare a tehnologiilor inovative la crearea culturilor silvice. În cadrul proiectului, la prima etapă, către sfârșitul lunii mai este preconizată plantarea a cinci mii de puieți de stejar pe un hectar de teren. Pe parcela respectivă vor fi verificate practicile inovatoare de plantare care vor duce la minimizarea șocului transplantării și impactului negativ al secetei asupra arborilor tineri, recent plantați.