Temperaturile mult prea ridicate pentru această perioadă sunt motiv de îngrijorare pentru agricultori. Întrucât suntem abia la mijloc de iarnă și ne putem aștepta vremea călduroasă să fie urmată de geruri și valori mult sub zero grade, stresul pentru culturile agricole va fi unul major, spun specialiștii.
Citește și: PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, AVEM +18 GRADE ÎN IANUARIE. Cum va fi vremea zilele următoare, vedeți aici
În presa din Stânga Nistrului, au apărut informații precum că, în anumite zone au început să înflorească căpșunii. Un fenomen ieșit din comun și deloc îmbucurător. Valorile termice record pentru această perioadă au dus la dezmugurirea și chiar înflorirea în zonele unde se află pantele sudice.
Este o problemă, chiar în câmp deschis, căpșunile încep să înflorească. Dacă se vor menține temperaturile ridicate, apoi vor da frigurile în scurt timp, este riscul ca să fie afectat grav căpșunul. De asemenea, este risc să fie afectați mugurii de rod și pentru căpșunii din teren protejat, care sunt într-un stadiu avansat de vegetație. Gradul de afectare depinde inclusiv de zona în care se află plantațiile.
Ce ține de alte specii, arbuștii fructiferi, la fel vom avea probleme dacă aceste călduri vor continua. Temperaturile ridicate pot duce la procesul de dezmugurire, în special la coacăz, el este primul care înflorește.
În prezent, este greu să ne exprimăm despre cum se vor comporta arbuștii pentru că este pentru prima dată când avem șocuri atât de mari și temperaturi atât de ridicate în timpul iernii. Deocamdată, în zona de Nord a țării, acolo unde avem cele mai multe plantații, situația este bună.
Ce ar putea întreprinde producătorii? Unica soluție ar fi să intervină cu inhibatori de creștere, dar asta puțin ce ajută. La căpșun nu acționează, poate la zmeur și coacăz să mai rețină puțin procesul de înmugurire, a declarat pentru AGROMEDIA, Dmitrii Dodica, expert în producerea pomușoarelor.