ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

29 jun 2021

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunță că în țară a demarat procesul de testare a tehnicii pentru a începe campania de recoltare a cerealelor. Conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, în raionul Ungheni și UTA Găgăuzia s-a dat startul recoltării culturii de orz pe parcele mici.
 
Recoltarea cerealelor are loc de obicei în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte, fapt ce sporește riscul apariției incendiilor. În acest context, MADRM atenționează producătorii agricoli ca în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.
 
Astfel, producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă; să informeze continuu conducătorii și specialiștii despre responsabilitatea respectării legislației, normelor și regulilor de protecție a muncii și de apărare împotriva incendiilor, precum și să organizeze instruiri pentru personalul antrenat în campania de recoltare.
 
Fumatul interzis pe lanuri!
 
Totodată, este necesar a desemna câte o persoană responsabilă de sectoare pentru perioada recoltării spinoaselor și colectării nutrețurilor; a izola lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate. De asemenea, combinele, camioanele și tractoarele antrenate în campania de recoltare se cer a fi utilate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție și să permită utilizarea doar a tehnicii agricole supusă reviziilor de rigoare.
 
Producătorii au responsabilitatea de a asigura controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor, precum și să interzică fumatul și focul deschis pe lanuri, miriști, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lanul supus recoltării.
 
În caz de eventuale incidente, fermierii sunt rugați să informeze în regim de urgență serviciile speciale abilitate, inclusiv ministerul, la numărul de telefon 0 22 204 – 540.
 
AGROMEDIA subliniază că potrivit informațiilor operative deținute de direcțiile agricole, pentru recolta anului 2021 au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418, 9 mii ha, inclusiv: 318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64  mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță – 33,9  mii ha, alte culturi – 2  mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2020 (389, 8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu anul 2019 este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).
 
 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

FERMIERII INTERESAȚI DE REGULILE PRIVATIZĂRII TERENURILOR, instruiți în cadrul unui curs

02 dec 2021

OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021

TRAGEDIE LA CĂPRIANA: O fetiță de 3 ani a murit din cauza unui tractorist beat

02 dec 2021

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

NOI OPORTUNITĂȚI ÎN COMERȚUL DINTRE R. MOLDOVA, UCRAINA ȘI UE. Ce prevede Amendamentul

01 dec 2021

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR

MADRM vine cu un apel către fermieri

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

loading ...