ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

29 jun 2021

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunță că în țară a demarat procesul de testare a tehnicii pentru a începe campania de recoltare a cerealelor. Conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, în raionul Ungheni și UTA Găgăuzia s-a dat startul recoltării culturii de orz pe parcele mici.
 
Recoltarea cerealelor are loc de obicei în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte, fapt ce sporește riscul apariției incendiilor. În acest context, MADRM atenționează producătorii agricoli ca în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.
 
Astfel, producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă; să informeze continuu conducătorii și specialiștii despre responsabilitatea respectării legislației, normelor și regulilor de protecție a muncii și de apărare împotriva incendiilor, precum și să organizeze instruiri pentru personalul antrenat în campania de recoltare.
 
Fumatul interzis pe lanuri!
 
Totodată, este necesar a desemna câte o persoană responsabilă de sectoare pentru perioada recoltării spinoaselor și colectării nutrețurilor; a izola lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate. De asemenea, combinele, camioanele și tractoarele antrenate în campania de recoltare se cer a fi utilate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție și să permită utilizarea doar a tehnicii agricole supusă reviziilor de rigoare.
 
Producătorii au responsabilitatea de a asigura controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor, precum și să interzică fumatul și focul deschis pe lanuri, miriști, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lanul supus recoltării.
 
În caz de eventuale incidente, fermierii sunt rugați să informeze în regim de urgență serviciile speciale abilitate, inclusiv ministerul, la numărul de telefon 0 22 204 – 540.
 
AGROMEDIA subliniază că potrivit informațiilor operative deținute de direcțiile agricole, pentru recolta anului 2021 au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418, 9 mii ha, inclusiv: 318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64  mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță – 33,9  mii ha, alte culturi – 2  mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2020 (389, 8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu anul 2019 este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR

MADRM vine cu un apel către fermieri

ÎNCEPE RECOLTAREA CEREALELOR. MADRM vine cu un apel către fermieri

loading ...