ÎNDEMNUL UE CĂTRE CONSUMATORI: Să respectăm țăranii și agricultura autentică. Ce recomandări ne sunt oferite

30 jul 2021
Dezvoltarea industriei din jurul marilor aglomerări urbane și a mecanizării agriculturii a generat stereotipul că mediul rural și-a pierdut din importanță. Atunci când au fost desființate colhozurile multe parcele au fost abandonate, ajungându-se în situația în care producția agricolă internă nu mai putea acoperi nevoile cetățenilor. Din această cauză, deschiderea porților competitivei a însemnat pentru țara noastră că am ajuns să importăm produse agricole la prețuri relativ ieftine, dar de multe ori de o calitate îndoielnică.

Pentru a putea face față competiției, au început să fie folosite din ce în ce mai mult și la noi îngrășămintele și substanțele pesticide, uneori fără măsură, ceea ce a făcut ca producția să crească, însă în dauna sănătății consumatorilor.

Ușor-ușor înțelegem că acei țărani de poveste, deși aveau posibilități tehnice reduse, aveau totuși o anumită așezare, știau cum să se hrănească din huma pământului nu doar un an sau doi, ci întreaga lor viață, și nu numai a lor, ci și a urmașilor urmașilor lor.

Nu știm dacă există studii care să demonstreze o legătură certă între consumul legumelor sau fructelor stropite sau injectate cu substanțe chimice și anumite afecțiuni, însă bunul simț ne spune că o roșie crescută natural, ecologic, sau cel puțin cu un minim de substanțe adjuvante, este mai sănătoasă decât o roșie tratată cu pesticide și coaptă artificial de repede, care arată perfect pe dinafară pentru că nicio vietate nu îndrăznește să se atingă de ea.

Consumați produse din agricultura „curată”

Să nu credem însă că toate fructele sau legumele care arată bine pe dinafară au fost în mod necesar și tratate chimic. Deși este foarte greu, mai ales în ziua de azi în care dăunătorii s-au înmulțit și poluarea a crescut, putem spera la a ne bucura de fructe gustoase și sănătoase, cumpărate de la piață. Trebuie doar să ne orientăm mai mult spre acei agricultori ecologici, ale căror produse pot fi puțin mai scumpe uneori, dar în care putem avea încredere.

A face agricultură ecologică înseamnă a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, respectând factorii naturali și de mediu. Pentru ca un fruct sau o legumă să fie considerate ecologice, este necesar ca acestea să nu provină din semințe (organisme) modificate genetic, iar în cultivarea lor sau în etapa de procesare să nu fi fost folosite fertilizanți și pesticide de sinteză, stimulatori sau regulatori de creștere, hormoni, antibiotice, aditivi alimentari și alte substanțe chimice complementare sau de sinteză.

Unde găsim produse ecologice? Ideal ar fi să cunoaștem direct producători locali care fac agricultură ecologică, să ținem legătura cu ei și să cumpărăm de la ei ori de câte ori avem nevoie.

Dacă nu avem această posibilitate, putem căuta în magazinele de unde ne facem cumpărăturile dacă există un raft dedicat produselor „bio” (sau ecologice). Încurajând agricultura „curată” ne facem un bine atât nouă, cât și copiilor noștri, căci în funcție de alegerile noastre de la raft se va modela și piața, în timp.

Notă! Acest mesaj a fost plasat pe pagina de Facebook a Centrului de Inovare și Politici din Moldova (CIPM). Organizația este beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) și e parte a  Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare ai proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă - AGER și AO ADR „Habitat”.


 
loading ...