INDUSTRIA CONSERVELOR DE LEGUME ȘI FRUCTE: pe linia de plutire se mențin doar fabricile mari. Ce spun experții

27 jan 2021

Fabricile de conserve din R. Moldova, cele care ne fac viața mai gustoasă și produsul cărora este nelipsit din magazinele alimentare, se pare că au resimțit și ele consecințele secetei din anul trecut. Mai ales că materia primă, utilizată în industria menționată, sunt fructele și legumele trecute prin condițiile climaterice destul de dure din vara lui 2020. Unele – la un pas de faliment, altele – reușind să își păstreze partenerii locali și externi, cert e că doar trei fabrici mari de la noi pot afirma că și-au meținut formula randamentului.
 
Ștefan Golubciuc, președintele Asociației Producătorilor de Conserve “Speranța-CON”, a declarat pentru AGROMEDIA că situația din domeniu e destul de critică. Potrivit lui, din cauza secetei, volumul de materie primă a fost mult mai mic, motiv din care și produsul final s-a micșorat.
 
 “Piețele și-au diminuat capacitățile, a scăzut puterea de cumpărare a consumatorului. Dacă e să vorbim de legume, producătorii au soluționat problema cu ajutorul irigațiilor. Situația însă nu e la fel când vine vorba despre fructe. Livezile au intrat în toamnă după două luni de vară în care nu a plouat deloc. Am avut impedimente și la capitolul export. Din cauza pandemiei, granițele ba se închideau, ba nu era permis accesul. Doar trei fabrici, care sunt și cele mai mari, au reușit să se mențină cu brio pe piață. Este vorba de Alfa-Nistru  din Soroca, Orhei-Vit de la Orhei și Natur Bravo din Cupcini, Edineț”, ne-a comunicat dl Golubciuc.
 
Capitalul circulant, antidotul falimentului
 
Sursa vizată a menționat că succesul celor trei mari agenți economici se datorează și faptului că au capacitatea de a rezista crizelor grație rezervelor de materie primă, dar și a capitalului circulant. Ștefan Golubciuc ne-a spus că fructele și legumele sunt achiziționate de la fermierii locali, iar deliciile exotice sunt de import.
 
“Administrația fabricilor a optat pentru păstrarea personalului, pentru că e destul de greu să găsești un muncitor calificat. A fost micșorat doar numărul angajaților sezonieri”, a mai menționat sursa.
 
Referindu-se la pronosticurile pentru 2021, președintele Asociației a subliniat că sunt promițătoare, pentru că toamna trecută am avut parte de ploi, acum ninge, deci, solul are umiditate suficientă.
 
“Dar totul depinde de lunile de vară”, a conchis dl Golubciuc.
 
Surse din administrația Fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Edineț ne-au relatat că situația curentă nu diferă prea mult de cea din anii precedenți.
“Am suplinit planul de producere. Produsele alimentare reprezintă o primă necesitate pentru fiecare, așa că marfa noastră s-a vândut ca și până acum. Cel mai dificil a fost cu merele. Și pe linia exportului ne-am menținut poziția. Dacă e să facem un top al celor mai solicitate conserve marca Natur Bravo, primele poziții sunt ocupate de mazărea verde conservată și porumbul dulce conservat”, ne-au răspuns sursele.
 
Fabrica de conserve din Budești, scoasă la vânzare?
 
După ce, la 21 septembrie 2020, fondatorul fabricii de conserve din satul Budești, Ilia Vainrub și administratorul CONSERV GRUP SRL, Alexei Ternovițchi, au adresat o scrisoare deschisă factorilor de decizie (procurorul general, președintele de atunci, Igor Dodon, ex-premierul Ion Chicu, președintele BC Moldova Agroindbank SA), anunțând că peste 120 de angajați riscă să rămână șomeri și fără vreo sursă de existență, povestea de la Budești a mers mai departe. Ghinionul a venit odată cu embargoul impus de Rusia în 2014, piața unde CONSERV GRUP SRL își realiza marfa. Impuși de situație, fondatorii au perfectat mai multe credite de la BC Moldova Agroindbank SA, pe care nu au reușit să le ramburseze la timp, banca adjudecându-și întreprinderea. Ulterior, aceasta a fost scoasă la licitație și, potrivit lui Ștefan Golubciuc, președintele Asociației Producătorilor de Conserve “Speranța-CON”, până la urmă s-a găsit un agent economic, gata să o achiziționeze. Nina Costiuc, primarul comunei, ne-a declarat că fabrica activează în continuare și că litigiul încă nu s-a încheiat.

poza:Metro
loading ...