ÎNGRĂȘĂMINTELE CONTINUĂ SĂ SE IEFTINEASCĂ. Prețul a scăzut cu 100 de euro/tonă față de luna ianuarie

08 feb 2023
Prețurile pentru îngrășămintele cu azot și amoniac sunt în continuare sub presiune. În prezent, în porturile germane, ureea costă puțin sub 580 EUR pe tonă. Adică cu aproape 100 de euro mai puțin decât în ​​ianuarie și, în același timp, cel mai mic preț al ureei timp de 18 luni, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile ureei sunt în scădere și nu se așteaptă stabilitatea până când India nu va lansa licitația mult așteptată, raportează analiștii de la CRU. De asemenea, se așteaptă că prețurile amoniacului vor scădea în continuare, deoarece cumpărătorii încă sunt reținuți în a face achiziții noi, în pofida ieftinirilor.

Citește și: PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR. La ce să ne așteptăm. Stanislav Demeanciuc: „Cred că va fi criză de fertilizanți la sezon”

Prețul de pe piața globală a ureei a scăzut la aproximativ nivelurile din mai 2021, pentru majoritatea producătorilor și exportatorilor. Prețurile fob pentru transportul de uree în Golful SUA, pentru februarie, sunt în prezent sub 350 USD pe tonă. În ianuarie, cel mai important îngrășământ cu azot din lume a costat 410 USD pe tonă și 520 USD pe tonă în decembrie.

Alte centre comerciale importante raportează, de asemenea, o scădere bruscă a prețurilor, deși comanda de primăvară în emisfera nordică este iminentă și prețurile cresc de fapt la această dată. În februarie, exportatorii din Orientul Mijlociu au raportat prețuri FOB pentru uree de aproximativ 380 USD pe tonă, comparativ cu 390-400 USD cu o săptămână mai devreme.

De asemenea, analiştii de la CZAPP raportează că producătorii indonezieni, care au lipsit multă vreme de pe piaţa de export, revin. În plus, producătorii chinezi se pregătesc să depoziteze până la 300.000 de tone de uree în porturile aprobate pentru export. Aceasta înseamnă că în prezent, pe piață există „prea multă” uree pentru a încetini scăderea bruscă a prețurilor, întrucât cererea din agricultură este încă foarte slabă, potrivit analiștilor.

Se așteaptă ca India să înceapă, în curând, o licitație de achiziție mai mare și, astfel, să influențeze evoluțiile ulterioare ale prețurilor. Ar putea exista o presiune suplimentară asupra prețurilor, deoarece subvențiile pentru îngrășăminte puse la dispoziție din aprilie 2023, până în aprilie 2024 au fost reduse cu cel puțin 22%, raportează analiștii și comercianții. Dar, presiunea asupra prețurilor nu vine doar din India.

Alți importatori mari sunt, de asemenea, reticenți în a cumpăra, în special Brazilia, SUA și mai ales Europa. Nitratul de calciu amoniu (KAS), cel mai important îngrășământ cu azot folosit de fermierii germani, costă în prezent puțin sub 520 de euro pe tonă – în ianuarie era de 610 de euro. Aceasta înseamnă că prețurile KAS pentru fermierii germani au revenit la nivelul din octombrie 2021.

Un motiv pentru alunecarea prețurilor este și scăderea bruscă a prețurilor la gaze, care reduc semnificativ costurile pentru producători. Multe fabrici europene de amoniac și-au redus producția anul trecut, după ce prețurile gazelor au crescut la niveluri record. Cu toate acestea, multe plante sunt încă departe de a produce din nou la putere maximă. Argusmedia relatează că fabrica Yara italiană din Ferrara este încă închisă, dar compania ia în considerare repornirea în februarie.

Uzina Ameropa din Azomures, România este, de asemenea, încă în așteptare, în timp ce fabricile Borealis din Franța și Austria funcționează la niveluri mult reduse. Producătorul de îngrășăminte CF din SUA, care operează fabrici în Marea Britanie, a trecut la importul de amoniac pentru a economisi costuri.

Drept urmare, producția în fabricile din nord-vestul Europei rămâne cu mult sub capacitatea posibilă din cauza cererii slabe.
 
loading ...