KOZAK A PROMIS AGRICULTORILOR MOLDOVENI ANULAREA EMBARGOULUI. Detalii, AICI

12 aug 2021
În urma discuției dintre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri KoRepublica Moldova și Rusia s-ar fi înțeles să elimine barierele din calea comerțului reciproc. Oficialul rus este considerat drept „omul lui Vladimir Putin” sau „omul nr. 2 în stat” și ieri s-a aflat într-o vizită scurtă de lucru la Chișinău, anunță AGROMEDIA cu referire la realitatea.md

„Am convenit asupra cooperării în domeniul comerțului reciproc, al comerțului fără taxe vamale, în ceea ce privește ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși … Și despre pașii părții ruse ca răspuns în ceea ce privește asigurarea de produse agricole moldovenești pe piața rusă”, a declarat Dmitri Kozak.

Amintim că în 2014, R. Moldova a semnat un acord de asociere cu UE privind stabilirea unei zone de liber schimb. Temându-se de reexportul mărfurilor europene, Rusia a impus taxe și a înăsprit controlul asupra calității produselor moldovenești, vinul și fructele moldovenești fiind  interzise.

Din 2016, Rosselkhoznadzor a început să deblocheze treptat embargoul, mărfurile fiind importate sub controlul experților ruși și numai în prezența contractelor cu importatorii din Federația Rusă. În 2019, a fost introdusă temporar o taxă zero pentru o serie de articole de bază, această decizie fiind prelungită în mod regulat.

Totodată, este de menționat că recent chiar președintele rus, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, respectiv și din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului. Acum, rușii se confruntă cu prețuri majorate.

Amintim că Dmitri Kozak s-a întâlnit la Chișinău în primul rând cu Maia Sandu. Însă surse demne de încredere au dezvăluit pentru Realitatea.md că oficialul rus a avut discuții și cu socialistul Igor Dodon și comunistul Vladimir Voronin, deputați BECS.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

KOZAK A PROMIS AGRICULTORILOR MOLDOVENI ANULAREA EMBARGOULUI. Detalii, AICI

KOZAK A PROMIS AGRICULTORILOR MOLDOVENI ANULAREA EMBARGOULUI

Detalii, AICI

KOZAK A PROMIS AGRICULTORILOR MOLDOVENI ANULAREA EMBARGOULUI. Detalii, AICI

loading ...