Autoritățile, împreună cu cercetătorii științifici au vizitat mai multe terenuri agricole din raioanele Taraclia, Cahul, Cantemir. La prima vedere, după analizele efectuate în teren, s-a ajuns la concluzia că porumbul în această zonă a țării a fost afectat în proporție de 70-100%. Motivele sunt: seceta pedologică, seceta atmosferică, temperaturile ridicate, umiditatea scăzută a aerului și temperaturile nocturne de peste +25 de grade. Floarea-soarelui, pe terenurile vizitate este afectată în proporție de 60-80%. Informațiile au fost enunțate de Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, V. Bolea.
În luna august, vor avea loc un ciclu de consultări cu agricultori din Cahul, Leova, Cantemir, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni. Cercetătorii vor veni cu recomandări clare cu referire la soiuri, lucrări ale solului cu care să facem față schimbărilor climatice, a declarat V. Bolea.
În același timp, MAIA îndeamnă agricultorii să se adreseze la Direcțiile raionale pentru a perfecta actul de constatare a situației de calamitate naturală. Cu aceste acte, fermierii trebuie să meargă la Camera de Comerț pentru a primi actul de constatare a impedimentului justificativ. Ulterior, se va discuta cu băncile și creditorii, susține Viceprim-ministrul.
Așteptăm rapoartele finale de la toate Direcțiile raionale cu situația în fiecare regiune pentru a stabili exact proporțiile în care au fost afectate culturile din grupa a 2-a. Ulterior, la nivel de Guvern vom identifica resurse financiare pentru a veni în ajutor agricultorilor. În același timp, analizăm experiența celorlalte state pentru a identifica ce măsuri conexe ce ar putea fi luate în suportul agricultorilor aflați în situații dificile, a mai spus V. Bolea.