LAVANDA ÎN GRĂDINĂ: Atrage polenizatorii, ține departe dăunătorii

05 dec 2024
Există aproximativ 45 de specii de Lavandă, dar cele mai comune specii sunt Lavandula angustifolia (lavanda adevărată), Lavandula stoechas (lavanda franțuzească) și Lavandula x intermedia (lavanda englezească). Lavanda este cunoscută pentru efectele sale antidepresive, analgezice, antiseptice, antispastice și antiinflamatorii. Uleiul de lavandă poate fi utilizat în tratarea durerilor de cap, arsurilor, înțepăturilor de insecte și a inflamațiilor pielii.
 
Lavanda este folosită și în bucătărie, în special în bucătăria mediteraneană și franceză. Florile de lavandă pot fi adăugate la diverse preparate culinare, cum ar fi dulciurile, supele, salatele sau băuturile.

Citește și: ÎNGRIJIREA LAVANDEI TOAMNA. Cum o uzi, cât o tunzi, AICI
 
În grădină, Lavanda este o plantă versatilă oferind numeroase beneficii. Iată câteva dintre beneficiile aduse de lavandă în grădină:
 
1. Atrage polenizatorii
Florile de lavandă sunt foarte atrăgătoare pentru albine, fluturi și alte insecte polenizatoare. Plantarea unor tufe de lavandă în grădină poate contribui la atragerea acestor insecte benefice, care vor poleniza și alte plante din jur.
 
2. Repelent pentru dăunători
Lavanda are un miros puternic și distinct, care acționează ca un repelent natural pentru dăunători precum țânțarii, căpușele și muștele. Plantarea tufelor de lavandă în apropierea altor plante poate ajuta la protejarea acestora de invazia dăunătorilor, având posibilitatea să realizezi astfel o cultură ecologică, fără pesticide.
 
Citește și: CUM SE CULTIVĂ LAVANDA PENTRU CONȚINUT BOGAT DE ULEI

3. Rolul decorativ impresionant
Florile de lavandă sunt frumoase, mov sau albe și frunze argintii sau verzi. Plantarea lavandei în grădină poate adăuga un element estetic minunat, creând un colț cromatic și de eleganță. În plus, poți alege să cultivi temporar lavandă în ghiveci ornamental, pentru decorarea balconului.
 
4. Împiedică eroziunea solului
Sistemul său de rădăcini puternice și dense face ca lavanda să fie o alegere excelentă pentru stabilizarea solului și prevenirea eroziunii. Plantarea lavandei pe dealuri sau în zone cu sol predispus la eroziune poate contribui la menținerea solului în loc și la protejarea grădinii tale.
 
5. Întreținere facilă
Pe lângă toate aceste beneficii, lavanda este și relativ ușor de întreținut, având nevoie de puțină apă și o tundere ocazională. După înflorire, poți tăia vârfurile tulpinilor cu aproximativ o treime pentru a încuraja ramificarea și a preveni îngroșarea și îmbătrânirea plantelor.
 
Lavanda este o plantă rezistentă la secetă și nu tolerează solul excesiv de umed. Udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Asigură-te că solul se usucă între sesiunile de udare.
 
Florile lavandei sunt frumoase, mov sau albe și frunze argintii sau verzi. Plantarea acesteia în grădină poate adăuga un element estetic minunat, creând un colț cromatic și de eleganță. În plus, poți alege să cultivi temporar lavandă în ghiveci ornamental, pentru decorarea balconului.
loading ...