LEGISLAȚIA R.MOLDOVA ÎN DOMENIUL ENERGIEI, ALINIATĂ LA STANDARDELE UE

12 sep 2024
Moldova a înregistrat progrese în alinierea legislației sale la standardele europene în domeniul mediului și energiei. Printre aceste realizări se numără și dezvoltarea Sistemului de Monitorizare, Raportare și Verificare (MRV) pentru emisiile de gaze cu efect de seră, care reprezintă un pas important în atingerea obiectivelor climatice ale țării.
 
În momentul de față, mai multe documente strategice esențiale, elaborate cu expertiza programului, sunt în curs de finalizare, urmând să fie aprobate de Guvernul Republicii Moldova în toamna 2024.
 
Printre acestea, se numără Planul Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC), care reprezintă un document strategic de importanță majoră pentru Moldova, definind obiectivele țării în domeniul energiei și climei până în 2030, dar și pentru orizontul anului 2050. Acest plan include obiective ambițioase privind utilizarea energiei regenerabile, creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aliniat cu angajamentele internaționale ale țării, PNIEC va juca un rol vital în asigurarea unei tranziții energetice echitabile și durabile, contribuind astfel la protejarea mediului și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii.
 
Programul a sprijinit Republica Moldova în transpunerea Pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, inclusiv a regulamentelor europene, care abordează: acțiunile climatice, securitatea aprovizionării, proiectarea pieței de energie electrică.
 
În acest domeniu, au fost elaborate 34 de acte legislative și multiple metodologii și evaluări esențiale pentru asigurarea rezilienței sectorului energetic al Republicii Moldova. Aceste documente și acte legislative constituie fundamentul unui cadru legislativ și de reglementare stabil, care va sprijini dezvoltarea economică durabilă și tranziția energetică a țării.
 
Un alt proiect semnificativ este Programul național pentru consolidarea sectorului biomasei solide pentru anii 2024-2030. Acesta vizează dezvoltarea pieței de biomasă în Moldova, cu un accent pe utilizarea resurselor locale și reducerea dependenței de resursele convenționale. Inițiativele din acest program sprijină tranziția către surse regenerabile de energie, asigurând astfel securitatea energetică a țării.
 
loading ...