LEMNE DE FOC LA PREȚ DE STAT. Primăriile vor întocmi liste cu doritorii de a procura lemne pentru iarnă

12 jul 2022
Locuitorii din zonele rurale care doresc să cumpere lemne de foc, sunt îndemnați să se adreseze la primăriile din localitate pentru a informa volumul de masă lemnoasă de care au nevoie. Astfel, vor putea cumpăra lemnele la prețul stabilit de stat, direct de la „Moldsilva”.

Pentru a evita îmbogățirea intermediarilor în perioada foarte complicată prin care trecem, întreprinderile silvice vor vinde lemne în baza listelor prezentate de primării. Toți cei care doresc să procure lemn de foc la preț stabilit de stat trebuie să se prezinte la primărie până la data de 30 iulie 2022, pentru a fi inclus într-o listă care ulterior va fi prezentată întreprinderilor silvice. Asistenții sociali trebuie să se asigure că fiecare familie din categoria de risc trebuie să fie inclusă în lista respectivă, iar ulterior, guvernul îi va asigura cu alocații pe perioada rece a anului, susține Petru Frunze, deputat PAS.

Astfel, primăriile trebuie să informeze localnicii despre posibilitatea adresării cererii pentru volumul de lemn de foc de care are nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023. Ulterior, lemnul de foc va fi comercializat de întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”, în baza listelor solicitanților de masă lemnoasă întocmite de primării (familii social vulnerabile, familii care nu dispun de alte surse de încălzire, decât lemnul de foc, clădirile cu destinație publică, alte categorii de persoane și instituții, etc). 

Lemnele de foc vor putea fi cumpărate atât de persoanele incluse în liste, cât și de ceilalți, dar prioritate au listele. Pe primul loc sunt persoanele cu dizabilități, familiile social vulnerabile, pensionarii, apoi instituțiile publice, ulterior, ceilalți locuitori din mediul rural. Prețurile stabilite de stat sunt incluse în cataloagele Întreprinderilor Silvice. În prezent, volumul maxim care poate fi cumpărat de persoanele fizice este de 10 steri, în două tranșe a câte 5 steri, a declarat pentru AGROMEDIA, Dorin Poverjuc, director adjunct „Moldsilva”.

Ministerul Mediului a solicitat reprezentanților administrației publice locale să evalueze și să prezente volumul de masă lemnoasă (lemn de foc), pentru fiecare localitate din țară.  Informația solicitată urmează a fi prezentată, până la data de 31 iulie 2022, în format electronic, pe adresa de e-mail: lemnedefoc@mediu.gov.md.

Prețul pentru lemnele de foc sunt incluse în cataloagele de prețuri, plasate pe site-urile Întreprinderilor Silvice.

De exemplu, în catalogul de prețuri afișat de ÎS Întreprinderea pentru Silvicultură Bălți, prețurile sunt următoarele:

loading ...