Situația și perspectivele sectorului zootehnic au fost discutate, în cadrul unei ședințe, la Cahul, de către Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Scripnic și fermierii din regiune.
Discuțiile au fost inițiate în scopul sporirii volumului produselor zootehnice şi eficienței sectorului zootehnic, pentru a asigura necesitățile alimentare ale populației.
Fermierii au menționat că se confruntă cu lipsa acută de specialiști în zootehnie. În context, Iurie Scripnic a declarat că Univeristatea Agrară de Stat din Moldova este în proces de revizuire a programelor de studii pentru a asigura raportul între sistemul educațional și piața muncii.
Oficialul le-a comunicat fermierilor despre mecanismele de sprijin elaborate de minister pentru revitalizarea sectorulului zootehnic. Reamintim că, în anul curent, sunt încurajate investițiile pentru producerea laptelui. În acest sens, subvențiile din partea statului au fost majorate pentru sectorul zootehnic. Totodată, oficialul i-a informat pe cei prezenți despre aprobarea noii Legi a zootehniei, care are scopul de a alinia sectorul zootehnic național la cadrul legislativ-normativ european și ulterior, de a iniția procesul de export al produselor.
La Cahul, Iurie Scripnic, împreună cu reprezentantul ANSA, Mihai Dobrojan, și cu directorul interimar al Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, Oleg Mașner, au vizitat două ferme de prăsilă de ovine de rasa țigaia tip moldovenesc și o fermă de bovine de rasa balțata tip moldovenesc.
Antreprenorii au relatat despre strategiile de modernizare a exploatațiilor şi despre proceselor specifice creșterii animalelor, despre importanța colaborării cu Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, în vederea asigurării sectorului cu material biologic de înaltă calitate. Iurie SCRIPNIC i-a încurajat pe fermieri să continue activitățile de menținere și dezvoltare a fondului genetic animalier.
În raionul Cahul sunt înregistrate 5 exploatații zootehnice pentru creșterea și întreținerea taurinelor pentru lapte; 2 exploatații zootehnice pentru creșterea și întreținerea porcinelor; 18 exploatații zootehnice pentru creşterea și întreținerea ovinelor şi caprinelor. Creșterea bovinelor în regiune reprezintă un subsector strategic și reprezentativ pentru sectorul zootehnie. Conform datelor statistice, în ultimii 3 ani s-a atestat o descreștere a șeptelului de bovine în medie cu aproximativ 10%. Producția totală de lapte în anul 2021 a constituit peste 765 tone, ceea ce reprezintă o creștere cu 9% față de producția de lapte din 2020, care constituia până la 758 tone. Îmbucurător este faptul că efectivul familiilor de albine a crescut în ultimii trei ani în medie cu 14%. Dinamica efectivului de suine și ovine oscilează de la an la an.