LOTURI DE PEȘTE, RETRASE DE PE PIAȚĂ. Cum alegem corect peștele din comerț?

23 mai 2022
În urma analizelor de laborator efectuate de ANSA, au fost depistate și retrase din vânzare loturi de pește ce nu corespunde normelor.

În perioada 12-18 mai, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inițiat controale privind calitatea peștelui proaspăt/refrigerat și congelat.

Inspectorii Agenției au depistat mai multe neconformități precum: necorespunderea normelor sanitare și veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură, lipsa prețului, lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului etc.

În baza neconformităților depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenții.

Totodată, au fost prelevate probe de pește pentru încercări de laborator. În urma rezultatelor de laborator, loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț.

Controalele cu privire la verificarea calității peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț, vor continua.

Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă recomandă să procurați produse alimentare, mai ales cele ușor perisabile, doar din unități de comerț autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare.

Criterii de determinare a prospețimii peștelui:
 
  • Ochi – strălucitori, clari;
  • Branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent;
  • Suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă;
  • Solzii - culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strâns de corp;
  • Carne – fermă, elastică;
  • Miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare.

În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformitățile date.

De asemenea, sesizați Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail: info@ansa.gov.md
loading ...