MAIA LA DISCUȚII CU FERMEIRII DIN CĂUȘENI. Vezi AICI ce soluții au găsit pentru a face față provocărilor actuale

18 mar 2022
Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a efectuat o vizită de lucru în raionul Căuşeni, pentru a avea un dialog cu producătorii agricoli. Subiectele abordate au făcut referință la situația din sector, la revendicările fermierilor și la măsurile de sprijin din partea statului pentru afacerile agricole.

Anatolie FALA, Secretarul General al MAIA, a informat comunitatea agricolă despre activitățile curente ale echipei MAIA în vederea redresării situației din agricultură și a realizat o trecere în revistă a modificărilor incluse în Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

”Atenția MAIA este orientată spre adaptarea politicii de subvenționare la necesitățile producătorilor agricoli. Astfel, una din modificările Regulamentului de subvenționare constă în compensarea în valoare de 40% a costului echipamentelor şi utilajelor instalate la întreprinderile agricole, amplasate în localităţile rurale, pentru depozitarea și păstrarea cerealelor, oleaginoaselor, culturilor aromatice, medicinale și eterooleaginoase, inclusiv floarea-soarelui şi a soia, dar nu mai mult de 1,5 mil. lei per beneficiar. Totodată, pentru prelucrarea primară/finită, uscarea, condiţionarea şi ambalarea culturilor nominalizate, se acordă 50% din valoarea echipamentelor şi utilajelor, dar nu mai mult de 2 mil lei per beneficiar. La fel, au fost introduse modificări în privința susținerii sectorului zootehnic la procurarea animalelor și utilajului pentru infrastructură și procesare. În acest sens, pentru fermele zootehnice de bovine, ovine şi caprine, porcine, păsări, iepuri, pești şi animale de blană, destinate creșterii şi întreținerii animalelor, fermierii vor putea beneficia de compensații în valoare de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, inclusiv conform proiectului tehnic elaborat de companii licenţiate în acest domeniu, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar pentru fermele zootehnice de bovine pentru producția de lapte și 5,0 mil. lei per beneficiar pentru fermele zootehnice de ovine și caprine, porcine, păsări, iepuri, pești și animale de blană”, a subliniat oficialul.

La ședință, fermierii au solicitat compensarea accizelor la motorină şi stabilirea prețului angro la un nivel similar cu cel de pe panourile stațiilor peco.

Conducerea MAIA a dat asigurări că, în comun cu autoritățile responsabile vor fi identificate, în termeni optimi, soluții viabile pentru a răspunde provocărilor actuale.

Vizita conducerii MAIA a continuat la depozitele frigorifice pentru fructe ale companiilor SRL „Bogatmos” s. Taraclia şi SRL „Largul Holdelor”.

Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

MAIA LA DISCUȚII CU FERMEIRII DIN CĂUȘENI. Vezi AICI ce soluții au găsit pentru a face față provocărilor actuale

MAIA LA DISCUȚII CU FERMEIRII DIN CĂUȘENI

Vezi AICI ce soluții au găsit pentru a face față provocărilor actuale

MAIA LA DISCUȚII CU FERMEIRII DIN CĂUȘENI. Vezi AICI ce soluții au găsit pentru a face față provocărilor actuale

loading ...