După ce Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultorii vor ieși din nou la protest, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a postat un comunicat prin care informează că R. Moldova ar putea prelua modelul României de declarare a stării de urgență.
Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, depune eforturi pentru a sprijini fermierii care au avut de suferit din cauza calamităților naturale din această vară, în special din cauza secetei severe și a temperaturilor extrem de ridicate. În acest sens, guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru compensarea parțiala a pierderilor suportate de producătorii agricoli.
Vicepremierul Vladimir Bolea a avut, săptămâna aceasta, o întâlnire la București cu omologul său, ministrul agriculturii din România, Florin Barbu, pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente care vor fi aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova. Totodată, în ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind unele măsuri complementare celor 100 de milioane de lei, care urmează să fie transferate în conturile agricultorilor în zilele următoare.
Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură. Detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori.
Ministrul Vladimir Bolea, alături de Guvernul Republicii Moldova, este conștient de provocările din sectorul agricol și acționează ferm pentru a asigura soluții eficiente în sprijinul fermierilor afectați, precizează MAIA.
Amintim că agricultorii membri ai Asociației Forța Fermierilor au declarat că suma de 100 de milioane de lei, alocată de Guvern pentru suportul producătorilor agricoli afectați de secetă este o măsură insuficientă.