MERELE DIN ACEST AN: Multe și de calitate, dar vândute la un preț de nimic. Fermierii caută soluții și cer sprijinul statului

26 nov 2021

Problemele legate de posibilitatea comercializării merelor din Republica Moldova au rădăcini adânci și, în fiecare an, sunt diferite.
În 2020, recolta de mere a fost mică, iar majoritatea fermierilor au depozitat merele pentru păstrare în frigidere, fiind în așteptarea prețurilor mai bune pentru a le comercializa. Așteptările însă nu s-au adeverit, astfel încât, în prima jumătate a anului curent, peste 40 de mii de tone de mere din depozitele frigorifice au ajuns la fabricile de procesare din țară și au fost transformate în concentrat de suc. În rezultat, merele care în toamna anului trecut valorau 8-10 lei au fost vândute cu circa 1-2 lei, anunță AGROMEDIA cu referire la zdg.md.
 
Ajunși în sezonul de recoltare al anului 2021, fermierii s-au ciocnit de alte probleme. Chiar dacă recolta este bogată, prețul cu care sunt nevoiți să vândă fructele este unul mic, intermediarii nu acceptă toate soiurile, piața Federației Ruse primește volume tot mai mici, iar pentru Uniunea Europeană mărul moldovenesc nu satisface standardele de calitate.
 
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, livezile nu au fost prelucrate la timp, astfel încât calitatea mărului a avut de suferit. În consecință, jumătate din recolta totală va ajunge în fabricile de procesare. În paralel, agricultorii mari, ajutați de asociațiile din domeniu, încearcă să se orienteze spre piețele de desfacere mai îndepărtate, precum Bangladesh, Qatar sau Emiratele Arabe Unite.
 
„Mi se rupea inima în 7 bucăți când mă uitam ce mere duc la suc”
 
Fermierul Valentin Chilat Cornaci de la Bîrnova, Ocnița, îngrijește o livadă de mere care se extinde pe o suprafață de 10 hectare. O parte din roada crescută în acest an a ajuns la fabrica de procesare din Soroca, un kg de mere fiind comercializat la prețul de 1,20 lei.

„Mi se rupea inima în 7 bucăți când mă uitam ce mere duc la suc. Acel măr nu era pentru suc, el trebuia să stea undeva prin supermarket”, susține acesta.
 
Pomicultorul își gestionează singur afacerea, motiv pentru care, în anumiți ani, ajunge să depoziteze fructele la pământ, la marginea livezii, apoi să le vândă fabricilor de prelucrare. Așa s-a întâmplat și în acest an, motivul fiind faptul că fabricile de procesare nu fac față volumului mare pe marfă.
 
„Eu nu pot ține merele pe pom până va cădea zăpada. Trebuie să le strâng. În 2018, am avut grămezi de 2-3 ori mai mari decât grămada din acest an. Atunci îmi dădeau 60 de bani pentru un kg de mere. Acum sunt la pământ în jur de 25 de tone de mere. În satul Frunza este un punct de colectare. Am vorbit cu băieții să-mi dea o mașină și să le ducem la fabrica de procesare din Soroca. Nu știu cât timp voi mai ține merele pe pământ. Așteptăm”, spune acesta. Agricultorul are depozitate, în condiții casnice, alte circa 16 tone de mere. „Cred că până la urmă, tot la suc le voi duce”, spune el.
 
Aliona Mandati: Statul ar trebui să achiziționeze fructe pentru instituțiile de învățământ
 
Și Aliona Mandati, care are o livadă de mere ce se întinde pe o suprafață de 50 de hectare, vorbește despre greutățile prin care trec agricultorii în acest an. Pentru a comercializa însă mai ușor marfa, acum câțiva ani, Mandati împreună cu alți agricultori au creat o asociație, astfel merele crescute de aceștia au ajuns în Emiratele Arabe Unite, Bangladesh sau Qatar.
 
O altă piață de desfacere spre care producătoarea încearcă să se orienteze este cea a Egiptului, însă din cauza taxelor mari, până acum nu a reușit să obțină un contract. Ea este de părere că „ambasadele din țările străine ar trebui să fie incluse în procesul de negociere privind diversificarea piețelor”. Pentru susținerea producătorilor autohtoni, în special în anii în care recolta este mare, Mandati este de părere că statul ar trebui să intervină prin achiziționarea fructelor pentru grădinițe, școli și licee.
 
Prognozele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) arată că, în acest an, circa 300 de mii de tone de mere, din recolta de circa 600 de mii de tone, vor ajunge în fabricile de procesare, pentru conserve și concentrat de suc. Astfel, de la mijlocul lunii august cele șase fabrici de procesare de pe teritoriul R. Moldova funcționează la capacitate maximă, zilnic fiind prelucrate, în total, circa 10 mii de tone de mere. Ca să-și vândă marfa, producătorii țin și câte 24 de ore la porțile fabricilor camioanele cu fructe.
 
Sursa: zgd.md
loading ...