METODOLOGIA PENTRU EVALUAREA DAUNELOR CAUZATE DE CALAMITĂȚI, ACTUALIZATĂ

13 feb 2025
Proiectul noii metodologii de evaluare a gradului de afectare a culturilor agricole în urma situațiilor excepționale cu caracter natural (secetă, grindină, inundații etc.) a fost pusă în discuție astăzi, pe platforma ministerului, alături de șefii direcțiilor agricole raionale.
 
Scopul documentului este să eficientizeze procesul de evaluare, constatare și raportare, să reducă riscurile de erori și să constate pagubele suferite de   fermierii afectați printr-un proces transparent și bine organizat.
 
Documentul propune o metodologie structurată de evaluare și înregistrare a daunelor. Conform proiectului, fermierii vor trebui să depună o solicitare în scris la primărie în termen de 48 de ore de la producerea unei situații excepționale cu caracter natural, și, până la procesul de recoltare, în cazul în care fermierul a suferit din cauza secetei și arșiței. Comisia de evaluare, convocată de primar, va fi formată din reprezentanți ai autorităților locale, ai subdiviziunii raionale responsabile de domeniul agricol, IGSU, companiilor de asigurări și, dacă este cazul, ai serviciului hidrometeorologic de stat. În termen de șase zile lucrătoare, comisia va efectua evaluarea în teren și va întocmi actul de constatare a pagubelor.
 
În cadrul discuțiilor, șefii direcțiilor agricole au exprimat opinii și sugestii cu privire la claritatea și aplicabilitatea noilor prevederi. O temă dezbătută a fost procedura de reevaluare în cazul unor calamități succesive, cum ar fi înghețuri urmate de secetă, și modul de calcul al gradului de afectare în astfel de situații. Totodată, s-a discutat despre completarea registrului electronic al pagubelor, care va fi transmis anual ministerului până la 31 octombrie.
 
Menționăm că toate propunerile vor fi analizate și, acolo unde este cazul, integrate în forma finală a metodologiei.
 
Totodată, au fost aduse în atenția participanților modificările privind noul Cod Funciar, care urmează să intre în vigoare la 7 martie.
 
De asemenea, în contextul răspândirii pestei porcine africane, participanții au fost informați cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii focarelor, cu accent pe importanța acțiunilor la nivel local pentru protejarea gospodăriilor casnice și a fermelor.
loading ...