În R. Moldova, după o perioadă de aproape o lună de stabilizare, prețurile cu ridicata la miezul de nucă au început iar să scadă. Nivelul acestora s-a diminuat săptămâna trecută cu o medie de 10 lei/kg (0,55 dolari/kg), până la 110 lei/kg (6,11 dolari/kg). Prețul mediu este în continuare mai mare decât în octombrie - la începutul sezonului (100 lei/kg, 5,65 dolari/kg), sau în ianuarie anul trecut (90 lei/kg, 5,11 dolari/kg), anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
Cu toate acestea, ar trebui să se țină cont de faptul că, în primul rând, ieftinirea actuală a miezului de nucă are loc pe fundalul scăderii dinamice a leului moldovenesc față de dolar și euro, care este puțin probabil să se oprească sau măcar să încetinească în viitorul apropiat. În al doilea rând, unii operatori de pe piața locală nu exclud posibilitatea ca și în luna ianuarie să continue scăderea prețurilor la arahide în lei pe piața internă.
Potrivit traderilor, prețurile la miezul de nucă au scăzut din cauza cererii aproape zero din partea cumpărătorilor turci (în contextul devalorizării lirei), precum și a consumatorilor din unele țări din sudul Europei care nu fac parte din UE. De altfel, prețurile migdalelor, care sunt exportate în principal pe piața turcească, sunt în scădere și pe piața moldovenească. În anii precedenți vânzările de miez de nucă de calitate inferioară către Turcia și Balcani erau importante pentru exportatorii moldoveni exact la sfârșitul sezonului de comercializare.
În plus, nici cererea de după sărbătorile din ianuarie 2022 pentru nucile moldovenești în UE nu s-a revigorat încă. Există șanse ca traderii moldoveni să afirme că partenerii lor europeni nu sunt foarte mulțumiți de raportul preț/calitate al nucilor americane care intră în prezent pe piața UE.
Pentru unii cultivatori de nuci, care au o ofertă mică de produse de înaltă calitate, piața internă din Moldova a devenit în prezent principala destinație. Prețul de vânzare cu amănuntul (și cel cu ridicata) pentru acest produs, sub rezerva unei livrări orientate către client, este practic dublu față de prețul oferit agricultorilor de către exportatori.
Sursa:
east-fruit.com