FERMIERII CU RECOLTELE AFECTATE DE FURTUNĂ CER AJUTORUL AUTORITĂȚILOR

31 jul 2023
Fermierii afectați de furtunile de săptămâna trecută sunt mult mai mulți decât se vede pe rețelele de socializare. Sute de hectare de culturi agricole anuale și multianuale sunt distruse în totalitate. Pierderile sunt de ordinul milioanelor, iar agricultorii sunt disperați. Investiții de ani de zile, credite și speranțe au fost toate făcute una cu pământul.

Vântul le-a distrus serele și plantațiile de legume
Dumitru Mațuc din centrul Moldovei are în gestiune 24,5 ha de legume. Fermierul pune accent pe legumicultura intensivă, implementează cele mai moderne tehnologii. În acest an, are 2 ha cu castraveți pe plasă și 1 ha de tomate pe plasă. Fermierul a investit anul trecut în afacere circa 1 milion de lei, dar s-a pomenit cu serele pentru producerea  răsadului distruse. Rafalele de vânt și grindina i-au nimicit plantațiile. Dumitru speră să-și acopere unele cheltuieli, comercializând celelalte culturi: usturoiul, care deja a fost recoltat și cartoful. Potrivit calculelor, fermierul urma să recolteze cel puțin 30 de tone de castraveți.



Legumele crescute de Vladimir Caterinciuc erau la mare căutare pe piețele din Edineț. Grindina, vântul și ploile torențiale recente i-au distrus recolta. Vladimir are 2 ha de ardei, 1 ha de vânătă, 1 ha de pepene verde și pepene galben și o livadă. Tocmai când urma să culeagă roada crescută, natura s-a dezlănțuit și i-a nimicit totul. Fermierul nu-și asigură culturile contra riscurilor de producție, deoarece nu are încredere in asiguratori, spune el.
 


A lucrat mulți ani peste hotare. Tot ce a agonisit a investit în construcția serelor. De 10 ani, cultivă legume în sol protejat. Vorbim de Sergiu Pidsaniuc din satul Alexăndreni. Serele fermierului se întind pe o suprafața de 42 de ari. Vântul și grindina, însă, a nimicit roada, dar și serele. Sergiu spune că în fiecare an investește în afacerea sa. Aflat în dificultate, se gândește cum să-și recupereze o parte din pierderi.


 
Livezi superintensive - doborâte la pământ
Cornel Gheras are în gestiune 480 ha. Anul trecut, o parte din terenurile agricole au fost afectate de grindină. Nu l-au ocolit intemperiile nici în anul 2023.  Ploile cu intensificări de vânt și grindina i-au distrus recolta pe o suprafața de 380 ha. Astfel, fermierul s-a pomenit cu datorii de aproximativ trei milioane lei. În acest sezon, fermierul a recoltat câte patru tone de grâu la ha. Însă, cantitatea recoltată nu-l poate  salva. A accesat de la o bancă credite în sumă de 3 milioane lei. Banii au fost  investiți în semințe, inputuri.
 
Bancile, în curând, vor solicita să ne onorăm obligațiunile. La fel și partenerii de la care am procurat fertilizanți, produse de uz fitosanitar, semințe. Dar, din păcate, nu avem nici bani, nici îndeajuns brațe de muncă, a subliniat fermierul.
 
N-a rămas nimic nici din livada lui Nicolae Caraulon. Pomii au fost sădiți în anii 2016 și 2022. Cele 9,3 ha au fost nimicite complet. Fermierul a început lichidarea consecințelor calamităților, defrișând pomii căzuți si eliberând terenul. Livada n-a fost asigurată. Vântul a fost atât de puternic, încât a suflat un vagon și la dus la vreo 50 de metri, spune agricultorul.


 
Familia Strelețchi a lucrat mulți ani în Israel, Italia, Cehia. Tot ce a adunat în șapte ani a fost distrus de un uragan puternic, care s-a dezlănțuit asupra satului Buzdugeni, Edineț. Livada super intensivă de măr a fost distrusă complet.
 
Anul acesta, planificau de pe cele 3,5 ha de livadă să vândă producția în țările UE, însă, în doar câteva minute, familia a rămas fără nimic. Vântul a fost într-atât  de puternic, încât au fost răsturnați nu doar toți pomii, dar și stâlpii, inclusiv cei de tensiune înaltă.
 
Stela Streletchi povestește că a muncit foarte mult ca să aibă o asemenea livadă, să se poată întreține la bătrânețe și, totodată, pentru ca fiul lor să nu plece peste hotare. Acum, însă, a rămas fără nimic. Livada era dotată cu sistem modern de irigare. Și-a cumpărat toată tehnica și utilajele necesare pentru a munci. A investit pentru a avea un trai mai bun. A beneficiat și de subvenții. Proprietara a solicitat ajutor și pentru a curăța terenurile, și pentru a planta o livadă nouă.
 
Acum, trebuie să aveți toate actele perfectate, pentru a demonstra prejudiciile înregistrate, pentru  a nu avea probleme cu agenții parteneri și organele de control. Ministerul va întreprinde toate măsurile posibile pentru a vă ajuta, a subliniat Vladimir Bolea. 
 


Lilia Zaporojan are în proprietate 74 ha de livadă de măr, cireş și prun în satul Cupcini din raionul Edineț. Ploile torențiale, grindina și rafalele puternice de vânt au distrus peste 60 ha de livadă. Pierderile sunt de milioane, afirmă proprietara. Pomii de măr cu tot cu stâlpi și plasa antigrindină au fost rupți, iar pomii de cireş, doborâți la pământ. 30 ha dintre suprafețele afectate sunt asigurate.
 
Antreprenoarea preconiza să recolteze în acest an câte 60 tone de măr per hectar. În doar câteva minute, toate investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. Livada a fost subvenționată.
 
Ce a promis ministrul agriculturii fermierilor afectați?
Vicepremierul Vladimir Bolea, după cele văzute, a afirmat că fermierii trebuie să invite Comisia Situații Excepționale pentru a constata obligatoriu daunele, ca mai apoi, actele constatatorii să fie examinate pentru a demonstra pierderile înregistrate.
 
Vladimir Bolea a comunicat că situația va fi analizată și se vor caută posibilități pentru ca fermierii, care au fost afectați de calamități sa fie susținuți. Oficialul a promis că va anunța autoritățile statului despre pagubele înregistrate.
 
De asemenea, V. Bolea i-a îndemnat pe agricultori să aplice dosarul pentru compensarea accizei la motorina utilizată în toamna anului 2022 (începând cu 16 noiembrie ) și pentru motorina folosită anul curent.
 
Viceprim-ministru a spus că se va adresa organizațiilor internaționale pentru a solicita ajutor pentru persoanele care au suferit din cauza intemperiilor.
loading ...