MINISTRUL AGRICULTURII: Scumpirile la produsele agricole sunt inevitabile. La ce speră Viorel Gherciu și care...

26 nov 2021

Cu ocazia Zilei lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare, marcată tradițional în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a susținut azi o conferință de presă. Pe lângă mesajul de felicitare pentru cei care, în ciuda intemperiilor, continuă să muncească pământul, ministrul a prezentat și un raport despre starea de lucruri din mai multe domenii și a răspuns la întrebările presei.
 
Astfel, potrivit oficialului de la MAIA, „anul 2021 a fost unul deloc ușor, dar am obținut recolte înalte la majoritatea culturilor. Pentru prima dată am recoltat peste 1, 5 milioane tone de grâu, peste 800 mii tone de floarea-soarelui, așteptăm o roadă bogată și la porumb, de cca 2, 5 milioane tone.
Am recoltat: mere-cca 600 mii tone, struguri- 315 mii tone. Agricultorii au investit peste 5 miliarde lei, iar Guvernul a venit cu un suport de peste 1, 5 miliarde lei. La AIPA au fost depuse peste 8 500 cereri pentru subvenții. În premieră Guvernul a majorat Fondul de Subvenționare cu cca 435 milioane lei. În 2022, pentru prima dată de subvenții vor beneficia instituțiile de cercetare, cele cu profil agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. A fost prelungit Proiectul Livada Moldovei până în mai 2023, fiind disponibile cca 60 milioane euro pentru modernizarea sectorului  horticol.
 
Vom susține producătorii micro, mici și mijlocii, asocierea lor rămânând o prioritate pentru a asigura calitatea și cantitatea produselor livrate atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.
Avem drept obiectiv să atragem investiții în reabilitarea sectorului de irigare și să majorăm suprafața irigată, la acest capitol există și o Strategie ce urmează a fi implementată”,
a comunicat dl Gherciu.
 
Despre sectorul zootehnic
 
„Din păcate, acest domeniu a fost lăsat întotdeauna în umbră. Avem insuficiență de produse de origine animalieră, anual scade numărul de bovine. În ultimii trei ani a scăzut cu 25%, iar producția de lapte - cu 14 %. Suntem asigurați integral cu lapte în proporție de 71 la sută, cu carne de pasăre – cu 68%, unt și cașcaval – cu doar 58%. Vom purta și negocieri cu donatorii pentru a identifica resursele financiare necesare”, a reliefat ministrul.
 
Despre sectorul vitivinicol
 
„S-au recoltat doar cca 65 mii tone struguri de masă din cele 315 mii tone. Până la 15 noiembrie s-au exportat peste 30 mii tone de struguri din roada anului curent, cu peste 8 mii tone mai mult decât volumul total al exportului din anul trecut. În schimb, geografia exportului a fost diversificată, strugurii de masă autohtoni au ajuns și în Canada. Dar principala piață de desfacere rămâne cea din Federația Rusă”, a declarat Viorel Gherciu.
 
În schimb, când vorbim de vinificație, situația este destul de optimistă.
 
„În primele opt luni ale anului curent s-au exportat cu 11% mai mult vin decât anul trecut. Raportat la bani, asta înseamnă 90 milioane dolari. Vinurile moldovenești sunt apreciate și se oferă un preț mai bun pentru ele. Principalele piețe de desfacere: UE cu un export de 36 milioane dolari, CSI, cu un export de 25 milioane dolari, cele mai importante piețe fiind România, Cehia, Polonia, Rusia și China”
, a menționat șeful de la MAIA.
 
Situația cu recolta de grâu
 
Fermierii spun că există riscul ca la anul viitor culturile de cereale să fie compromise. Din suprafețele care de obicei se însămânțau cu grâu de toamnă – peste 300 mii hectare – în acest an au fost însămânțate în jur de 200 mii ha. „Din cauza insuficienței de umiditate sunt într-o stare destul de proastă, cel mai probabil vor fi însămânțate repetat, ceea ca va genera cheltuieli suplimentare”, a răspuns dl ministru.
 
Ce facem cu porumbul?
 
Presa prezentă la conferință a subliniat faptul că mulți fermieri mai au roada pe câmp. Din cauza crizei gazelor elevatoarele nu au cum să usuce acest porumb. Ministrul a răspuns că „s-a cam întârziat cu recoltarea lui și nu doar din cauza crizei respective. Culturile au fost semănate cu întârziere de 2-3 săptămâni, astăzi avem deja recoltate în jur de 60 la sută din suprațele cultivate cu porumb, toate elevatoarele funcționează 24/24, recolta este condiționată. Nu tot porumbul recoltat trebuie uscat, anumite soiuri au reușit să acumuleze norma pentru a fi puse la păstrare. Scumpirile au dus la majorarea prețului de condiționare al acestei culturi, ajungând la 70 lei pentru 1%/tonă, dar au crescut și prețurile de comercializare. În plus, nu toate elevatoarele funcționează pe bază de gaz, sunt folosite și alte feluri de combistibil care n-au căzut sub efectul scumpirilor.”
 
Despăgubiri pentru fermierii care au suportat pierderi în primăvara curentă din cauza ploilor abundente și a grindinei?

Ministrul a menționat că instituția pe care o gestionează va promova asigurarea culturilor agricole în caz de diferite calamități naturale și, pe viitor, aceasta va fi responsabilitatea copaniilor de asigurare și nu va necesita de fiecare dată intervenția și presiunea asupra Guvernului. Din start vor fi dedicate sumele necesare pentru a acoperi primele de asigurare, cel puțin în proporție de 75 la sută.
 
Prețurile la inputuri, combistibil și fertilizanți.

„S-au majorat nu doar în R. Moldova. MAIA nu stabilește prețurile la produsele agricole, ele sunt dictate de piață. Este important ca agricultorii de la noi să aibă acces la piața inputurilor calitative pentru a putea implementa tehnologiile moderne. Dar odată cu majorarea acestor prețuri, cresc și la produsul finit, un lucru inevitabil. Așa că la anul ne așteaptă scumpiri în lanț”, a conchis ministrul Gherciu.
 
loading ...