MINISTRUL DESEMNAT AL MEDIULUI PORNEȘTE CU UN SCOP NOBIL: În 10 ani să împădurească 100 mii hectare

04 aug 2021
Republica Moldova va avea un Minister al Mediului, important în contextul actual, când schimbările climatice sunt resimțite vizibil. Unul din scopurile Iulianei Cantaragiu, propusă pentru funcția de șefă la noul minister de către Natalia Gavrilița, premiera desemnată pentru următorul Guvern, este împădurirea a cel puțin 100 de mii de hectare în următorii 10 ani, anunță AGROMEDIA cu referire la realitatea.md.

Dna Cantaragiu își dorește, în primul rând, asigurarea dreptului cetățenilor la un mediu sănătos, prin îmbunătățirea calității mediului și utilizarea rațională și responsabilă a resurselor naturale.

„Calitatea vieții fiecărui om și bunăstarea țării, în ansamblu, depinde de grija pentru mediul înconjurător și gestionarea durabilă a resurselor naturale. Oamenii trebuie să aibă încredere că apa, aerul, solurile sunt de calitate bună și nu le afectează sănătatea, iar dezastrele naturale, pe care le resimțim tot mai frecvent ca urmare a efectelor schimbărilor climaterice, nu le vor curma vieți sau nu-i va lăsa singuri în fața problemelor create de acestea”, se arată în programul de guvernare.

Astfel, statul trebuie să intervină prompt și în toată complexitatea sa în așa fel, încât deșeurile, apele uzate, îngrășămintele chimice, să fie gestionate adecvat și să nu fie surse de poluare a apelor și solurilor noastre, afectând sănătatea populației.

Guvernul își mai propune, prin ministerul avizat, stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanței de mediu pe tot ciclul de viață al produsului, care va contribui la transformarea țării într-o economie circulară, ceea ce înseamnă eficientizarea utilizării resurselor naturale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În același timp, va lua în calcul cultivarea unui consens social, în cadrul unui larg proces consultativ, asupra plăților de mediu, pentru a încuraja împădurirea, protecția solului, epurarea apelor uzate, reciclarea deșeurilor și îmbunătățirea calității aerului și pentru a descuraja activitățile dăunătoare pentru mediu.


Alte puncte din programul de guvernare al dnei Cantaragiu

Se cere de menționat și dezvoltarea și aplicare mecanismelor financiare eficiente pentru implementarea principiului de responsabilitate a producătorului, în vederea sporirii gradului de deșeuri reciclate și diminuarea volumului de deșeuri depozitate;

realizarea investițiilor în infrastructură de colectare, sortare și valorificare a deșeurilor, inclusiv prin accelerarea absorbției fondurilor europene disponibile și atragerea fondurilor adiționale necesare pentru îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova;

creșterea suprafeței terenurilor împădurite gradual, având o țintă de cel puțin 100.000 ha pentru următorii 10 ani, prin plantarea pe terenuri publice și restabilirea perdelelor forestiere a fâșiilor riverane de protecție și a terenurilor agricole;

 
reducerea barierele administrative și crearea mecanisme de subvenționare pentru înființarea de plantații forestiere pe terenuri private.

Amintim că Parlamentul se convoacă vineri, 6 august curent, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia Natalia Gavrilița va urma să solicite vot de încredere de la deputați pentru învestirea Guvernului. Ședința va începe la ora 10:00.

 
loading ...