Au comercializat timp de cca 8 ani, până în anul 2019, produsele de brânză și produsele de smântână cu grăsimi străine la cota redusă a TVA de 8% în loc de 20 %. Este vorba de întreprinderile SA „JLC", SA „Incomlac", SA „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești".
La data de 25.05.2022, Consiliul Concurenței a emis decizia, prin care a constatat încălcarea art. 12 din Legea concurenței de către ÎS „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare". Încălcarea a constat în acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC", SA „Incomlac", SA „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești", prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine.
Acest fapt a avut ca efect crearea de condiții discriminatorii de activitate atât pentru ceilalți producători de produse de brânză și produse de smântână, cu conținut de grăsimi străine - care au plasat produsele respective pe piață la cota TVA standard de 20%, cât și pentru întreprinderile care produc produse lactate care conțin doar grăsimi lactice - care au avut costuri mai mari legate de achiziționarea grăsimilor lactice și, respectiv, fie nu au avut posibilitatea să plaseze pe piață produsele lactate la o rentabilitate suficientă, fie produsele lactate nu erau competitive prin preț în comparație cu produsele lactate cu conținut de grăsimi străine.
De asemenea, efectele acțiunilor ÎS „Institutul Național de Standardizare și Metrologie" s-au reflectat negativ asupra bugetului de stat. În consecință, suma TVA colectată din valoarea produselor de brânză și produselor de smântână cu conținut de grăsimi străine, a fost cu 12% mai mică. În total, în bugetul de stat au fost achitați cu cca 99 mln. lei mai puțin, decât ceea ce ar fi fost achitat dacă se aplica cota TVA standard de 20%.
În acest sens, Consiliul Concurenței a informat despre constatările sale Serviciul Fiscal de Stat, care urmează să întreprindă măsurile ulterioare pentru a verifica corectitudinea achitării impozitelor de către întreprinderile vizate.