MUSCA CEPEI: Descriere, daune. Metode de prevenire și combatere

18 jun 2024
Deși musca cepei (Delia antiqua, Meigen, 1826) este un dăunător specific țării noastre, până în prezent nu a cauzat daune economice semnificative. Se observă, însă, o extindere a zonei de răspândire a muștei cepei, de la grădinile micilor gospodarii către marile complexe agricole, unde impactul economic a generat un semnal puternic de alarmă.
 
Implementarea rotațiilor adecvate a culturilor în micile gospodarii, terenurile au devenit centre pentru răspândirea atacului. Executarea inadecvată a lucrărilor de prelucrare a solului în toamnă și primăvară a contribuit la proliferarea și creșterea populațiilor în masă. Stilul de viață ascuns al larvelor, care pătrund imediat în interiorul bulbilor după eclozare, face ca combaterea fitosanitara să devina practic imposibilă.
 
Regimul restrictiv al aplicării tratamentelor fitosanitare de combatere pe ceapa destinată consumului, care este utilizată în stare verde în primăvara și toamna, este un factor în dificultatea gestionării problemei.
 
Musca cepei: Descriere
Adultul are o colorație cenușiu-gălbui cu pete și dungi negricioase și nu depășește lungimea de 5-6 mm (Figura 1). Larvele sunt fără picioare și fără cap, de culoare galben-pal, măsurând între 6 și 8 mm în lungime. Ouăle sunt ovale și sidefii. Chiar dacă adulții au capacitatea de a zbura ușor, ei au tendința să rămână sedentari, localizați în mod obișnuit pe plantele gazdă. Diseminarea lor pe distanțe mari are loc prin intermediul vântului.
 
Musca cepei: Biologie
În climatul nostru, musca cepei prezintă 2-3 generații de adulți pe an. Iarna, larvele își petrec perioada de pupă în straturile superficiale ale solului. În primăvara, adulții apar treptat, de la începutul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Ponta este depusă sub bulgării de pământ din jurul plantelor gazdă și constă în 10-12 ouă. Imediat după eclozare, larvele pătrund în interiorul bulbilor de ceapă, unde rămân până la maturizare completă. Durata stadiului de larvă este de 15-25 de zile. Puparea are loc la o adâncime de 3-4 cm în sol, iar durata stadiului de pupă variază între 10 și 14 zile. Noii adulți apar în câmp la începutul lunii iunie, continuând astfel ciclul evolutiv.
 
Musca cepei: Daune
Daunele sunt rezultatul activității larvelor, care distrug țesuturile din interiorul bulbilor. În zonele afectate, diverse bacterii și ciuperci saprofite se instalează secundar, contribuind la deteriorarea ulterioară a țesuturilor. Bulbii afectați devin moale și au un miros neplăcut, iar țesuturile lor sunt complet descompuse. Ca rezultat, frunzele încep să se îngălbenească, să se usuce și să se ofilească.
 
Reducerea pagubelor este realizată prin intermediul unui complex de măsuri fitosanitare, dintre care cele preventive sunt de importanță primordială și includ:
 
Pregătirea terenului pentru cultura prin efectuarea de arături adânci în timpul toamnei, astfel încât pupelor care iernează în straturile superficiale să fie introduse în straturile mai adânci, unde vor fi distruse prin schimbarea condițiilor de mediu.
 
Implementarea rotației culturilor în mod obligatoriu, pentru a preveni formarea focarelor de infestare.
 
Îndepărtarea plantelor care prezintă simptome de atac și eliminarea acestora din cultură.
 
Musca cepei: Combatere
Din punct de vedere fitosanitar, combaterea se efectuează preventiv prin aplicarea tratamentelor foliare atunci când se primește avertizarea. Din punct de vedere calendaristic, acest moment coincide cu sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, când activitatea de zbor a adulților atinge valori de maximă intensitate, corespunzătoare apariției primelor larve din ouă.
 
Sursa: Sănătatea plantelor
loading ...