Nicolae Haruța este din Durlești, un tînăr ca mulți alți tineri, dar că, nu chiar ca mulți alți tineri. L-am cunoscut duminică la târgul de produse ecologice din parcul Alunelul. A venit cu ai săi laolată, cu soția și cu piciul Leo, pentru a propune celor interesați caserole pline, cu minerale și vitamine. Asta pentru că posedă o îndeletnicire cam rar întâlnită – cultivă și comercializază microplante.
La început a fost o simplă pasiune de familie, ei sunt vegani, prin urmare pereferau alimentarea preponderent vegetală. Cu timpul însă, Nicolae a transformat pasiunea în afacere. Încă nu culege stelele succesului managerial în acest domeniu deocamdată nerăspîndit pe scară largă, dar spune că tot mai mulți oameni abandonează friptura în folosul alimentelor ecologice, în cazul de față vorbim și de microplante.
Nicolae Haruța tot repetă că el merge împotriva sistemului, inclusiv în ceea ce privește conținutul alimentar, oarecum netradițional. El de fiecare dată menționează că este momentul să ne întoarcem la stilul sănătos de care am fost îndepărtați de-a lungul anilor.
Și-a creat un laborator de microplante acasă, că doar nu-l putem numi pepenieră. Aici se cere de știut multe și de toate, de avut răbdare și plăcere din ceea ce faci. Înainte pescuia orice informație de la specialiști, acum el este specialistul și Vă poate spune atâtea despre microplante, încăt o să vă credeți biologi în a treia generție. Iată ce propune în asortiment Nicolae și familia sa, în ideea unei alimentări echilibrate și, bineînțeles, sănătoase:
floarea foarelui, mazăre, broccoli, varza roșie, ridiche china rose, ridiche Daicon, ridichea purpurie, salată Cress, Afla-alfa, varza Kale, Mustar, Mung, Fenugrec etc.
Fiecare dintre acestea firicele magice conține un pachet întreg de substanțe folositoare despre care nici nu bănuim. Nouă de exemplu ne-a vorbit despre așa numita
Super Mazăre care econține de 7 ori mai multă vitamina C decât afinele și de 4 ori mai multă vitamina A decât tomatele.
Este un puternic antioxidant, regenerează celulele, conține numeroase minerale, vitamine și enzime în comparație cu planta matură.
Microplantele sunt numite superalimente datorită calităților medicale extraordinare. În multe țări dezvoltate germenii și vlăstarii sunt o resursă alimentară vitală de mai mult de o jumătate de secol. Vlăstarii și germenii proveniți din nuci, semințe, cereale, conțin de zece până la treizeci de ori mai mulți nutrienți concentrați decât cele mai nutritive legume. Valorile nutriționale ale nucilor, semințelor și cerealelor cresc de aproximativ opt ori mai mult după germinare.
În ultimii ani, microplantele au câștigat popularitate, ca un Breaking News în tendințele culinare. Bucătarii din întreaga lume fac piruiete în a accentua creativ farfuriile. Este tocmai cazul când forma și conținutul sunt o apă și un pământ.
Nicolae Haruța este ferm convins că microplantele lui (și nu doar ale lui) au capacitatea de a accentua și aprofunda legătura noastră cu natura.