NOI PROIECTE DE SUSȚINERE A AGRICULTURII AR PUTEA DEMARA CU SUPORTUL JICA

18 apr 2022
Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut o întrevedere cu Matsunaga HIDEKI, Directorul General al Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Europa al JICA. Oficialii au discutat despre efectele războiului din Ucraina asupra sectorului agricol și al securității alimentare din țara noastră, precum și problemele de dezvoltare imediată, pe termen mediu și lung, ce au fost identificate în sector.

Ministrul Viorel Gherciu a menționat că, crizele cu care se confruntă sectorul agricol, inclusiv războiul din Ucraina, fluxul mare de refugiați, dificultățile în comercializarea producției pe piețele tradiționale externe și-au lăsat amprentă, de aceea, sectorul necesită suport.

În context, reprezentanții JICA au menționat, că în prezent sunt în proces de identificare a necesităților din sector pentru a veni ulterior cu propuneri de investiții în acest sens.
De asemenea, s-a vorbit despre criza fertilizanților, blocajul mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, precum și etapele actuale de implementare a proiectelor finanțate de JICA.
E de menționat, că Proiectul de Asistență a Fermierilor Neprivilegiați 2KR, lansat în anul  2000 a contribuit esențial la asigurarea agriculturii moldovenești cu tehnică agricolă performantă, echipamente moderne și utilaje.

În 2017, Guvernul Japoniei a acordat RM mijloace financiare nerambursabile în valoare de 500 milioane Yeni japonezi, echivalentul a 81 milioane Lei, în vederea procurării tehnicii agricole care a asigurat dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova. Un alt proiect implementat este cel de Utilizare Eficientă a Combustibilului Solid din Biomasă. În prezent,  procesul de utilizare a cazanelor pe biomasă de către autoritățile locale și conducătorii instituțiilor de învățământ  este gestionat de ADMA, prin participarea la lucrările de planificare a bugetelor localităților. Totodată, în scopul îmbunătățirii productivității agricole, prin furnizarea de mașini agricole și echipamente post recoltă întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul privat, cu condiții preferențiale pentru tineri și femei a fost finanțat Proiectul “Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

NOI PROIECTE DE SUSȚINERE A AGRICULTURII AR PUTEA DEMARA CU SUPORTUL JICA

NOI PROIECTE DE SUSȚINERE A AGRICULTURII AR PUTEA DEMARA CU SUPORTUL JICA

NOI PROIECTE DE SUSȚINERE A AGRICULTURII AR PUTEA DEMARA CU SUPORTUL JICA

loading ...