NOILE PREȚURI LA CARBURANȚI PENTRU MARȚI, 15 MARTIE

14 mar 2022
Carburanții se scumpesc din nou, atingând un record absolut pentru Republica Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon pentru marți, 15 martie. Astfel, benzina va fi mai scumpă cu 33 bani, iar motorina cu 50 de bani, transmite AGROMEDIA cu referire la TV8.md

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 27 de lei și 59 de bani, iar un litru de motorină va costa 26 de lei și 63 bani.
Potrivit ANRE, evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. 

„Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere”.

„O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere”.

Potrivit specialiștilor, în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de tip standard atenuează salturile bruște și nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente.
Acestea sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt înafara controlului instituțiilor naționale de stat.

sursa: TV8.md
 
 

NOILE PREȚURI LA CARBURANȚI PENTRU MARȚI, 15 MARTIE

NOILE PREȚURI LA CARBURANȚI PENTRU MARȚI, 15 MARTIE

NOILE PREȚURI LA CARBURANȚI PENTRU MARȚI, 15 MARTIE

loading ...