NOUA GENERAȚIE DE AGRICULTORI INSTRUITĂ ÎN ROMÂNIA: Tânărul Ion Rotaru și pasiunea lui pentru agroturism
Ion Rotaru este originar din Clișova, Orhei și face parte din tinerii care vor să implementeze noi idei și soluții în dezvoltarea agriculturii. Tot el a fost selectat în prima generație de fermieri din Republica Moldova, care participă în programul „Tineri Lideri Pentru Agricultură”, lansat de Clubul Fermierilor Români.
Programul se află la cea de a III-a ediție și are scopul de a pregăti generațiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua businessul familiei și pentru a-și asuma rolul de lider atât în afaceri, cât și în comunitate. Cursul durează nouă luni, câte o săptămână pe lună și se desfășoară la București. Participarea la școlarizare are loc atât în bază de contract, cât și la buget. Iar din spusele lui Ion, concurența este una destul de mare, motiv pentru care se întocmesc și liste de așteptare. În acest an a fost format un grup din 60 de persoane, șase fiind din Republica Moldova, o premieră pentru țara noastră. Acest lucru a devenit posibil datorită colaborării Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și asociația din România.
Noi lideri cu viziuni moderne în agricultură
„Programul vrea să ne formeze ca lideri, nu vrea să ne pună la muncă în câmp, vrea să educe o generație de lideri care să poată gestiona o afacere, lideri care pot să atragă oameni în jurul lor, oameni buni cu care să creeze echipe. Scopul organizatorilor este ca în decurs de 10 ani să fie formați cel puțin o mie de agriculturi cu o altă viziune despe agricultură, cu o altă gândire. Ei investesc în tineri, ca noi să preluăm afacerile părinților și să continuăm, să le gestionăm correct”, spune Ion.
Tot cursul este o combinație între dezvoltarea abilităților de gestionare a finanțelor și dezvoltarea profesională și morală.
„După ce vom absolvi cursurile, va trebui să realizăm un video, despre cum ne convingem familia să implementăm ceva nou în afacerea pe care o dezvoltăm și de asemenea, trebuie să elaborăm și un business plan. Aici va trebui să schițăm pas cu pas ce facem, cum facem și unde vom ajunge la final. E obligație pe care trebuie să o îndeplinească fiecare persoană din curs, dar avem și un mentor care ne ghidează.
Între grupurile formate au loc schimburi de experiențe.
„Unul crește porumb, altul crește ardei, altul grâu. Eu personal am aflat multe chestii noi. Spre exemplu, noi avem probleme cu lucerna. Dacă ai cosit lucerna și imediat după asta plouă, lucerna trebuie aruncată, pentru că se strică. Dar, asta înseamnă că trebuie să plătești vreo 10 persoane ca timp de trei-patru zile să o strângă, apoi să o arunce undeva în câmp și să-i dea foc, să crească alta din nou. Dar ei ce fac? La dânșii dacă plouă, lucerna asta o adună în baloturi de 800 de kg. Pentru aceasta există un dispozitiv care o ridică, o rotește și o ambalează în vacuum, în folie mai groasă și fac din ea un fel de siloz din lucernă - lucernă murată. Această lucernă murată o depozitează, o țin un an sau doi sau cât au nevoie, dar, din moment ce s-a deschis, ea trebuie folosită în decurs de 2-3 zile”, povestește tânărul.
Ion va opta pentru agroturism
Ion Rotaru crede că anumite lucruri pe care le studiază nu vor putea fi implementate în R. Moldova. Este vorba despre legislație, în primul rând, dar și despre susținerea agricultorilor din partea statului.
„În România se dau subvenții - 200 de euro la hectar. Adică în mediu, colegii mei și familiile lor gestionează cam în jur de o mie de hectare. Dacă facem un calcul simplu, ei au 200 de mii de euro pe an de la stat, indiferent de ce plantează. Aici, e mai greu să supraviețuiești din agricultură, la noi prețurile sunt mai mari în comparație cu cele din România, dar ei sunt ajutați de stat. Și din acest motiv, rezultatul efortului depus de ei se vede și se simte mai ușor și mai rapid. În plus, ei au acces la foarte multe resurse economice ale Uniunii Europene, e vorba de un alt nivel. Am colegi care vorbesc despre investiții de milioane de euro. Pe când la noi, să vorbești de așa sume, practic sună ireal.
Părinții mei fac agricultură. Eu gestionez partea de marketing, de vânzări, de clienți, de achiziții - o parte din ele, dar și de agroturism. Oferim servicii de cazare și pescuit. Eu mă ocup de implementare de proiecte, atragere de fonduri. Scriu și proiecte, câteva, care mai mici, am reușit să le și câștig. În ultimii ani am implementat trei proiecte. Primul proiect l-am scris pentru a instala panouri solare, de a avea acces la energia regenerabilă, am pus instalații. Al doilea a fost iluminarea stradală a 2 km, pe malul lacului, ca turiștii care vin noaptea să aibă lumină. Și al treilea proiect a fost construcția a patru căsuțe pentru cazare, care a creat cel mai mare impact și care are cel mai mare succes. În agricultură când câștigi, când pierzi. Agroturismul e mai constant”, menționează viitorul antreprenor.
Ion Rotaru a participat la tabăra de vară „Youth ASC – Youth Agro Summer Camp”, dedicată membrilor Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori, și a fost organizată de Federația Agricultorilor din Moldova, FARM, în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Dorcas Moldova și WE EFFECT, Suedia. Scopul ei a fost de a consolida platforma dedicată tinerilor fermieri.