NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

09 mar 2021

Cadavrele a 50 de lebede au fost descoperite recent pe fluviul Nistru și alte peste 30 pe râul Prut. Cazurile incredibile sunt probate cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale experților. Ipoteza cercetată a fost o posibilă intoxicare. Totodată, lebede moarte au fost documentate în mai multe țări europene, doar că aici fără echivoc a fost stabilită pieirea din cauza gripei aviare. În unele țări, virusul deja a trecut la om, dar nu a provocat cazuri grave.
 
O analiză a situației ne oferă Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, scrie ecopresa.md. La 3 martie 2021 a apărut prima știre –  destul de vagă – conform căreia pe fluviul Nistru, în dreptul satelor Zăzuleni și Popencu din raionul Râbnița (Transnistria), au fost descoperite cadavrele a 50 de lebede de vară (Cygnus olor). Informația nu inspira încredere, deorecea folosea o fotografie preluată de pe internet, de la o știre asemănătoare din regiunea Kazan a Rusiei.
 
Ulterior, știrea a fost urmată de alte reportaje mai complete, care relatau moartea în masă a lebedelor și a unor rațe. Un localnic declara că acestea, înainte să moară, manifestau un spasm violent în urma căruia cădeau secerate în apă. În scopul elucidării cauzei acestor morți enigmatice, specialiștii transnistrieni au prelevat probe din sistemul digestiv al păsărilor moarte. Versiunea inițială a medicilor veterinari a fost o posibilă otrăvire din cauza acumulării de pesticide în apă.
 
 „Ipoteza preliminară este intoxicația sau o posibilă otrăvire. Însă în stomacul și intestinele păsărilor nu a fost găsită nici urmă de mâncare, absolut nimic. În schimb, tractul digestiv era plin cu nisip și posibil că acesta a determinat obstrucționarea lui, iar de aici a survenit intoxicația întregului organism”, a explicat Ivan Șișcov, medic veterinar șef la spitalul raional din Râbnița.
 
La nici două zile distanță a apărut o sesizare similară din rezervația Biosferei „Prutul de Jos”. Viorica Paladi, șefa secției științe în cadrul rezervației, relata că în bălțile din zonă au fost găsite inițial 10 lebede decedate, asta după ce anterior fusese documentat cazul a două lebede decedate în satul Brânza.
 
Numărul mare de păsări moarte i-a dus pe specialiști cu gândul la o boală, așa că ANSA a prelevat probe de la cadavrele de lebădă și au făcut analize, însă testul a ieșit negativ la gripa aviară.
 
Lucrez de foarte mulți ani în Rezervația ,,Prutul de Jos” dar nu am mai văzut așa ceva. Au pierit mai bine de 30 de exemplare.  Astea doar în preajma lacului Beleu. Dar oare câte au fost total în zona de sud? Mult timp îmi va rămâne în minte imaginea unei lebede nemișcate cu capul sub aripă…”, a declarat Viorica Paladi.
 
Vezi continuarea articolului AICI
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

loading ...