NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

09 mar 2021

Cadavrele a 50 de lebede au fost descoperite recent pe fluviul Nistru și alte peste 30 pe râul Prut. Cazurile incredibile sunt probate cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale experților. Ipoteza cercetată a fost o posibilă intoxicare. Totodată, lebede moarte au fost documentate în mai multe țări europene, doar că aici fără echivoc a fost stabilită pieirea din cauza gripei aviare. În unele țări, virusul deja a trecut la om, dar nu a provocat cazuri grave.
 
O analiză a situației ne oferă Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, scrie ecopresa.md. La 3 martie 2021 a apărut prima știre –  destul de vagă – conform căreia pe fluviul Nistru, în dreptul satelor Zăzuleni și Popencu din raionul Râbnița (Transnistria), au fost descoperite cadavrele a 50 de lebede de vară (Cygnus olor). Informația nu inspira încredere, deorecea folosea o fotografie preluată de pe internet, de la o știre asemănătoare din regiunea Kazan a Rusiei.
 
Ulterior, știrea a fost urmată de alte reportaje mai complete, care relatau moartea în masă a lebedelor și a unor rațe. Un localnic declara că acestea, înainte să moară, manifestau un spasm violent în urma căruia cădeau secerate în apă. În scopul elucidării cauzei acestor morți enigmatice, specialiștii transnistrieni au prelevat probe din sistemul digestiv al păsărilor moarte. Versiunea inițială a medicilor veterinari a fost o posibilă otrăvire din cauza acumulării de pesticide în apă.
 
 „Ipoteza preliminară este intoxicația sau o posibilă otrăvire. Însă în stomacul și intestinele păsărilor nu a fost găsită nici urmă de mâncare, absolut nimic. În schimb, tractul digestiv era plin cu nisip și posibil că acesta a determinat obstrucționarea lui, iar de aici a survenit intoxicația întregului organism”, a explicat Ivan Șișcov, medic veterinar șef la spitalul raional din Râbnița.
 
La nici două zile distanță a apărut o sesizare similară din rezervația Biosferei „Prutul de Jos”. Viorica Paladi, șefa secției științe în cadrul rezervației, relata că în bălțile din zonă au fost găsite inițial 10 lebede decedate, asta după ce anterior fusese documentat cazul a două lebede decedate în satul Brânza.
 
Numărul mare de păsări moarte i-a dus pe specialiști cu gândul la o boală, așa că ANSA a prelevat probe de la cadavrele de lebădă și au făcut analize, însă testul a ieșit negativ la gripa aviară.
 
Lucrez de foarte mulți ani în Rezervația ,,Prutul de Jos” dar nu am mai văzut așa ceva. Au pierit mai bine de 30 de exemplare.  Astea doar în preajma lacului Beleu. Dar oare câte au fost total în zona de sud? Mult timp îmi va rămâne în minte imaginea unei lebede nemișcate cu capul sub aripă…”, a declarat Viorica Paladi.
 
Vezi continuarea articolului AICI
 
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

NU TRAGEȚI ÎN LEBĂDA ALBĂ! Enigma morții frumoaselor păsări de pe Nistru și Prut

loading ...