Peste 10 mii de vizitatori au apreciat expoziția de animale, meșteșugărit, piese vestimentare din piele și lână de oaie și produsele locale aduse la eveniment. De asemenea, au fost prezenți oaspeți internaționali, din țări precum România, Bulgaria, Kîrghîzstan și Uzbekistan.
A fost un eveniment reușit și foarte frumos. Ne-am bucurat să avem o expoziție bogată de oi și capre din toate rasele, mulți producători locali. de data aceasta, au fost prezenți și producători de fructe, de material săditor, flori. Vizitatorii au avut o o fertă bogată.
Oierii sunt acum în perioada de pregătire a animalelor pentru însămânțare. Sezonul a fost unul bun, în pofida arșiței și secetei care ne-a a fectat și pe noi, evident, a declarat pentru AGROMEDIA Pavel Prisacaru, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine.
A fost plăcut să apreciez acest eveniment, întâlnind multă lume bună. Toți oaspeții au apreciat animalele de rasă, dar și prezentări de produse tradiționale precum brânza, cașul, lâna, cavârma și diverse alte produse obținute din lapte sau lână.
Am apreciat și componenta economică. Festivalul a pus accent pe păstrarea tradițiilor pastorale și a obiceiurilor specifice, incluzând un program de muzică populară, dansuri tradiționale și porturi specifice zonei noastre de Sud.
Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie” este un exemplu unicat de promovare a crescătorilor de ovine, dar si de promovare a patrimoniului cultural rural din Republica Moldova, atrăgând anual participanți de pe tot teritoriul țării și contribuind la valorificarea și perpetuarea tradițiilor oieritului în societate, a scris Tatiana Badan, primarul satului Selemet.
Festivalul a inclus o serie de activități captivante, menite să readucă în prim-plan moștenirea noastră pastorală:
- Demonstrații de măiestrie ale crescătorilor de ovine și caprine;
- Expoziții de produse tradiționale;
- Spectacole folclorice susținute de ansambluri artistice locale;
- Târg de produse artizanale;
- Bucate tradiționale – degustări.
Acest festival nu este doar o sărbătoare, ci o experiență unică, o călătorie în lumea tradițiilor și obiceiurilor care definesc ospitalitatea moldovenească, susțin reprezentanții Consiliului Raional Cimișlia.
Un punct central al evenimentului a fost concursul de animale organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde participanții au primit diplome și premii în valoare totală de 50.000 lei, recunoscând eforturile și dedicarea fermierilor.
Festivalul internațional „Mioriță Laie, Laie Bucălaie” este organizat de Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii, Primăria orașului Cimișlia și Consiliul Raional Cimișlia.